Velkommen til

Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele

mandag den 3. februar 2014

Madplan uge 6

Mandag: Græskarsuppe fra fryseren
Tirsdag: Ovnbagt butternutsquash og peberfrugt med feta og oliven. Hertil andelår
Onsdag: Græskarsuppe fra fryseren
Torsdag: Kødsauce med grøntsagspasta
Fredag: Fiskefrikadeller med bagte sellerifritter, dyppelse og tomat/bønnesalat
Lørdag: Lasagne af kødsauceresterne fra torsdag med grøn salat
Søndag: Kartoffelfritatta med grønt

lørdag den 1. februar 2014

Oliventapenade


Oliventapenade:
5 dl stenfri sorte oliven
1 fed hvidløg
½ dl olivenolie
Salt og peber

Kom alle ingredienserne i en foodprocessor eller en blender og blend til det får en ensartet konsistent.
Smag til med salt og peber.

Smager fantastisk ovenpå det lækre middelhavsbrød.

fredag den 31. januar 2014

Middelhavsbrød


Søndagen blev brugt på at lave en masse lækre ting. Først var det egentlig kun meningen at der skulle laves oliventapenade, da vi havde en glas oliven som godt kunne trænge til at blive brugt. Men da vi fik et stort bundt bredbladet persille til gode penge måtte der også lave en portion persillepesto. Og til disse lækkerier hører selvfølgelig et godt stykke brød til at dyppe med. Derfor blev der søgt efter et brød, som kunne opfylde de krav, som vi syntes passede til pesto og tarpenade, og vi faldt over et brød fra Skovgaard Vine.

Middelhavsbrød:
50 g gær
5 dl lunkent vand
1/2 spsk. salt
1/2 tsk. honning
1 spsk. olivenolie
400 g hvedemel
100 g durum mel

Brødet pensles og drysses med:
2 spsk. olivenolie
1 spsk. groft salt
2-3 spsk. rosmarin

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, olie og de to slags mel.
Rør det hele godt sammen og dæk nu skålen til med et stykke plastfolie og lad dejen hæve i 1 time et lunt sted.
Smør en form (vi brugte en rund silikoneform, men man kan bruge en lille bradepande) med olie, drys med lidt durum mel og hæld dejen i.
Pensl brødet med olie og drys med salt og rosmarin.
Sæt brødet ind i en 200 graders forvarmet ovn og bag i 45 minutter.
Når brødet er færdigt tages dette ud og vendes med bunden opad under afkøling.

onsdag den 29. januar 2014

Risotto med champignon og spinat


Risotto med champignon og spinat:
1 løg
2 fed hvidløg
250 g champignon
2 spsk. olivenolie
300 g risottoris
2 dl hvidvin
1 liter grøntsagsbouillon
200 g frossent spinat
60 g friskrevet parmesan
Salt og peber

Hak løg og hvidløg. Rens champignon og skær dem i skiver. 
Varm olien op i en gryde og svits løg, hvidløg og halvdelen af champignonerne heri. 
Tilsæt ris og rist til de er gyldne. Tilsæt hvidvin og lad det fordampe. 
Spæd gradvist med bouillon, og lad risene suge væsken til sig inden en ny portion bouillon tilsættes. Bliv det til der ikke er mere væske, og risene er møre - det tager cirka 20 minutter. 
Overhæld spinaten med kogene vand, og lad det stå og trække 2-3 minutter. Pres spinaten fri for vand, og hak det. 
Varm lidt op på en pande og rist resten af champignonerne ved god varme. 
Vend spinat og parmesanen i risottoen. Smag til med salt og peber. 
Anret risottoen og top med de stegte champignon

tirsdag den 28. januar 2014

Rødkålsslaw


Rødkålsslaw:
½ liter fintsnittet rødkål
1 udkernet æble i papirtynde skiver
1 groftreven rødbede
1 stor groftreven gulerod
1 dl, hakkede syltede agurker

2 dl fromage frais
1 tsk. dijonsennep
lidt æblejuice
salt og peber


Bland alle ingredienserne til salaten i en skål.
Rør dressingen sammen og den til, før den vendes godt med salaten.


Opskriften er lavet med inspiration fra Sæson for god smag

mandag den 27. januar 2014

Madplan uge 5

Mandag: --------------------------
Tirsdag: Rester fra køleskabet
Onsdag: Pandekageroulade fra fryseren med grønkålssalat
Torsdag: Græskarsuppe med bacontern, fromage frais og ristet rugbrød
Fredag: ------------------------------
Lørdag: ------------------------------
Søndag: Salat med varmrøget laks rørt med fromage frais samt ristet rugbrød

torsdag den 23. januar 2014

Pulled pork i Römertopf



Pulled pork:
1 nakkefilet, cirka 2 kg
2 liter kogt vand
150 g salt
7 laubærblade
2 små æbler
1 citron
1 rødløg
1 mørk øl

Til rub'en:
50 g brun farin
½ spsk. spidskommen
1 spsk. paprika
½ spsk. røget paprika
1 spsk. cayennepeber
2 spsk. groft salt
1 spsk. løgpulver
5 pressede hvidløg
½ spsk. sød chilipulver
1 spsk. friskkværnet peber
2 tsk. lakridspulver

Til vinegarsauce:
1 dl æbleeddike
1 dl æblejuice
1/4 dl ketchup
25 g brun farin
2 tsk. salt
En hel del friskkværnet peber

Processen løber over 2 dage:

Dag 1:
Kog vandet op og opløs saltet heri.
Tilsæt laurbærbladene til vandet og lad vandet køle ned til stuetemperatur.
Fjern overflødigt fedt fra nakkefileten.
Læg nakkefileten i vandet (der nu har stuetemperatur) og lad den ligge i 10 timer.

Efter 10 timer:
Bland alle ingredienserne til rub'en. 

Tag nakkefileten op af vandet og tør den grundigt af for overskydende vand. 
Gnid rub'en godt ind i nakkefileten. Pak nakkefileten ind i film og læg den i køleskabet natten over. 
Nu sættes Römertopfen også i blød, så den er klar til i morgen tidlig. 

Dag 2: 
Her afhænger starttidspunktet af, hvornår man ønsker at spise. Vi satte nakkefileten i ovnen kl. 06.00, da vi valgte at spise omkring kl. 18.00. 

Halver citron, æble og rødløg og læg det i bunden af Römertopfen. Hæld øllen i bunden. 
Pak nakkefileten ud af filmen og lad så meget af rub'en blive ved kødet. 
Læg nakkefileten ovenpå løg, æble og citronen i Römertopfen, og læg låget på. 

Sæt den i ovnen, tænd den på 110 grader og lad den stå i 12 timer. 

Efter 12 timer:
Nu skulle kernetemperaturen gerne være 95 grader. Lad nakkefileten hvile i 20 minutter i Römertopfen efter den er taget ud af ovnen. 

Bland alle ingredienserne til vinegarsaucen. 


Tag kødet op af Römertopfen og flå kødet fra hinanden med et par gafler. 


Hæld noget af vinegarsaucen over kødet, efter behov, og server resten ved siden af. 

Man kan vælge at samle kødet i burgere med hjemmelavet coleslaw. 



tirsdag den 21. januar 2014

Farsbrød med peberfrugt, champignon og oliven

Normalt er det ikke noget vi får særlig ofte, men da jeg så opskriften, så det så lækkert ud og ingredienserne var for os meget tiltalende, samt betød at vi kunne få brugt nogle af resterne i grøntsagsskuffen. Og mums! et lækkert farsbrød.

Farsbrød med peberfrugt, champignon og oliven:
500 g hakket svinekød
1 æg
2 små løg
4 fed hvidløg
230 g champignoner
1 rød peberfrugt
20 sorte oliven
1 lille håndfuld persille
2 tsk. salt
Friskkværnet peber

Hak løg og hvidløg. Rengør champignoner og hak dem, peberfrugt og oliven (en blanding mellem grov og fin). Det hele røres sammen og kommes i en smurt form.
Bag farsbrødet ved 180 grader i 50 minutter.

Vores tilbehør til farsbrødet var bagt rødbedesalat.

mandag den 20. januar 2014

Madplan uge 4

Mandag: Kartoffel-karry-kokossuppe med brød
Tirsdag: Broccoli-/skinke tærte med hytteost. Hertil spidskålssalat
Onsdag: Rester fra mandag
Torsdag: Rester fra tirsdag
Fredag: --------------------------
Lørdag: Spaghetti med kyllingekødboller
Søndag: Falafler i tortillas med grønt

fredag den 17. januar 2014

Langtidsstegte andelår i Römertopf

Jeg nåede desværre ikke at få taget billederne af maden i Römertopfen før det hele var væk. Det smagte virkelig også lækkert! Og retten passer perfekt til det vintervejr vi har lige nu. 



Langtidsstegte andelår med rosmarin
6 andelår
3 stængler frisk rosmarin
En bakke cherryblomme tomater (250 g)
6  løg
8 fed hvidløg
3 tsk. groft salt 
Friskkværnet peber
3 små glas hvidvin

Start med at lægge din Römertopf i blød, og derefter læg lårene heri. 
Pil løg og hvidløg. Riv rosmarinen i mindre stykker, halver hvidløgsfeddene, skær løgene i både og kom det hele i Römertopfen sammen med halvede tomater. Krydr med salt og peber samt dryp med olivenolie, og hold hvidvinen i bunden af fadet. 
Læg låget på og stil Römertopfen i en kold ovn. Tænd den ved 180 grader varmluft og lad det stege i 3 timer til lårene er blevet møre. 
Flyt lårene over i et andet fad, og si grøntsagerne fra stegeskyen. Kom den siede stegesky i en gryde, og kog det op, og jævn det med maizena. Smag til med salt og peber. 
Server andelårene i Römertopfen med kartoffelmos, saucen og en god rødkålssalat 

torsdag den 16. januar 2014

Kartoffelsuppe fra Bolivia

Da jeg så denne lækre kartoffelsuppe, var jeg nødt til at prøve at lave den, da det er en kartoffelsuppe uden at være den traditionelle. Det gode ved denne er, at der er en masse fyld, så den er lidt som en minestrone suppe bare med kartofler.


Kartoffelsuppe fra Bolivia:
100 g almindelig hvid quinoa
2 mindre løg
6 fed hvidløg
1 stor chili
Olivenolie
1,2 L grøntsagsbouillon
450 g kartofler
1 rød peberfrugt
1 lille squash
250 g frosne majskerner

Sæt quinoaen i vand i koldt vand 15 minutter. 
Hak løg, hvidløg og chili (uden kernerne). 
Skær kartofler, peberfrugt og squash i terninger. 
Skyl quinoaen og afdryp den i en sigte. 
Svits løg, hvidløg og chili til løgene er blevet bløde. Tilsæt quinoa sammen med bouillon. Læg låg på gryden og lad suppe koge 10 minutter. 
Tilsæt kartoflerne og kog suppen op. Tilsæt squash, majs og peberfrugt, og lad suppen koge videre til kartoflerne er blevet møre - det tager cirka 10-15 minutter. 
Smag suppen til med salt og peber. 

onsdag den 15. januar 2014

Fiskefilet med farvede fritter og hjemmelavet remoulade


Fiskefilet med farvede fritter (4 personer):
4 rødspættefileter
50 g fuldkornsmel
½ dl hakket persille

Vend hver rødspætte i fuldkornsmelet der er blandet med persille. Lig dem på en bradepande og sæt dem i ovnen med salt på toppen samt lidt olivenolie. Bag dem cirka 20 minutter ved 160 graders varmluft.

Farvede fritter:
600 g blandede rodfrugter
2 spsk. olivenolie
2 spsk. citronsaft
Salt og peber

Skræl rodfrugterne og skær dem i grove stave. Kog dem i et ovnfast fad, og vend dem med olivenolie, citronsaft, salt og peber.
Bag dem i cirka 40 minutter ved 180 grader.

Til remouladen købte vi et glas pickles og vendte det med fromage frais 0,2 %, hvilket smagte fantastisk, og var meget bedre end den almindelige remoulade. Smag det eventuelt til med salt og peber.