Velkommen til

Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele

fredag den 22. november 2013

Maskeret blomkål


En lækker og let ret som minder mig om de gange jeg har fået den hjemme hos min mor. Jeg valgte dog at bruge majs og ærter i stedet for den traditionelle iceberg salat.

Maskeret blomkål
1 blomkål
500 g rejer
3-4 hårdkogte æg
4 tomaster
4-5 dl cremefraiche 5%
2 spsk. mayonnaise
Citronsaft
Ærter og majs

Rengør blomkålet og læg den i saltvand i 20-30 minutter, så eventuelle smådyr kravler ud.
Skyl blomkålet godt og skær et kors i bunden af stokken. Kog den i letsaltet vand til den er mør - cirka 15 minutter. Køl kålet ned - det skal være helt afkølet.

Cremefraiche røres med mayo, lidt citronsaft og smages til med salt og peber.

Æggene pilles og halveres. Tomater skylles og skæres i både.
Fordel æg og majs på et stort fad. Læg blomkålet midt på, og smør lidt af dressingen på toppen. Læg nogle af rejerne på toppen. Herefter fordeles æg, tomatbåde og de restende rejer rundt om blomkålen.
Resten af dressingen hældes i en skål og serves til sammen med citronbåde og godt brød.

torsdag den 21. november 2013

Madpandekager med rester af rodfrugter


Da vi fik bagte rodfrugter i Römertopfen den anden dag, blev resterne af rodfrugterne brugt til disse lænkre pandekager.
Opskriften blev hentet hos Arla.

Madpandekager
2 æg
3 dl minimælk
50 g grahamsmel
50 g hvedemel
125 g bagte rodfrugter
1/4 tsk. groft salt

Pisk æg og mælk sammen med stavblenderen. Tilsæt grahamsmel og hvedemel og pisk til en jævn blanding. Mos rodfrugterne let sammen og tilsæt dem og giv dem en god omgang med stavblenderen sammen med salt.
Hæld lidt olie på en pande og steg pandekagerne cirka 2 minutter på hver side.

tirsdag den 19. november 2013

Helstegt kylling i Römertopf



Retten er super nem.

Jeg skrællede og skar alle mine ynglings rodfrugter ud i passende størrelser sammen med løg og lagde i bunden af Römertopfen der allerede har stået med vand i 20-30 minutter.
Kyllingen fyldte jeg med æbler og dryssede med salt og peber.
Læg eventuelt nogle kviste rosmarin ved.
Giv kylling og rofrugter 45-50 minutter i ovnen ved 200 grader.

mandag den 18. november 2013

Madplan uge 47

Mandag: Grønkålssalat med pasta og ananas. Hertil tomatsalsa og rester af fyldte peberfrugter fra fryseren.
Tirsdag: Rester fra mandag med skinkeschnitzler
Onsdag: Linsesalat med rucula, rødbede og feta. Hertil koteletter
Torsdag: Blomkålssuppe-rester fra fryseren
Fredag: Pizza "Italian style" med grøn salat
Lørdag: Spareribs med bagt græskar og salat af blomkål
Søndag: Enebærgryde med rodfrugtemos og grønkåls-/rødkålssalat

fredag den 15. november 2013

Spaghetti med kyllingekødboller


En skøn skøn simre ret som smager lækkert, og perfekt til weekenden.
Opskriften er fra den Den Store Pastakogebog.

Spaghetti med kyllingekødboller
500 g hakket kyllingekød
60 g friskrevet parmesan
60 g brødkrummer
2 fed hvidløg, knuste
1 æg
1 spsk. finthakket persille
1 spsk. finthakket salvie
3 spsk. olie
500 g spaghetti
Salt og peber

Tomatsauce:
1 spsk. olivenolie
1 finthakket løg
2 kg hakkede tomater
2 laurbærblade
30 g friske basilikumblade
1 spsk. friskkværnet sort peber

Bland ingredienserne til kødbollerne og stil farsen i køleskabet i 30 minutter til farsen er fast. Form herefter farsen til kødboller.
Varm olien op i en gryde og steg kødbollerne - nogle stykker af gangen - til de er gyldenbrune. Vend dem rundt ved at ryste gryden let. Lad dem trække på køkkenrulle.
Tomatsaucen tilberedes ved at varme olivenolien gryden og steg løget heri i 1-2 minutter til det er blødt. Dernæst tilsættes tomater og laurbær, og et løg lægges over, så det kommer i kog. Der røres af og til. Skru ned på lavt blus og lad saucen koge i 50-60 minutter med låget halvt på.
Tilsæt kødbollerne sammen med basilikumblade og friskkværnet peber og lad det simre uden låg i 10-15 minutter.
Mens saucen simrer, koges spaghettien. Server i en skål med frisk basilikum.

torsdag den 14. november 2013

Sellericreme med hvidløg og parmesan


Opskriften har jeg fundet i min lige nu yndlingskogebog Suveræne Salater - Året rundt. En kogebog som er delt op i årets måneder, så man på den måde kan spise efter årstiderne. Det er skønt at få en masse inspiration som hænger sammen med årstiden.

Sellericreme med hvidløg og parmesan
10 fed hvidløg
1,2 kg knoldselleri
40 g parmesan
4 tsk. olivenolie
2 kviste rosmarin
Salt og peber

Pil hvidløgsfeddene og hak dem groft. Skæl sellerien og skær den i grove tern og dem dem i med hvidløg indtil begge dele er helt møre. Sig vandet fra.
Blend selleri og hvidløg med revet parmesan og smag til med olivenolie, salt og friskkværnet peber.

tirsdag den 12. november 2013

Madplan uge 46

Mandag: Sellericreme med hvidløg og parmesan. Hertil svinekoteletter og råkost af gulerod og rødbede.
Tirsdag: Rugbrød med gnavegrønt
Onsdag: Supperest fra fryseren med hjemmebagte flutes
Torsdag: Råkost Asian style med kartoffelpakker og hotwings
Fredag: Butternut-squash salat med persille. Hertil drumsticks
Lørdag: Grydestegt roastbeef med rødkålssalat og ovnbagt kartoffelmos
Søndag: Kartoffelpizza med rosmarin og grøn salat

søndag den 10. november 2013

Råkost Asian Style


Opskriften er fundet hos Sæson for god smag

Råkost Asian Style:
1 lille spidskål
1 spsk. salt
1 spsk. sukker
2 gulerødder
50 g salte peanuts

Dressing:
Salt af 2 limefrugter
1 spsk. fiskesauce
1 spsk. friskrevet ingefær
2 spsk. olivenolie
Flydende honning

Snit kålen meget fint og kom det i en si. Drys med salt og sukker og vend det godt. Lad kålen stå og trække i cirka 30-45 minutter. Vrid den herefter fri og væske og kom den i en skål.
Riv gulerødderne groft og vend den med kål og peanuts.

Rør ingredienserne sammen til dressingen og smag til med honning. Dressingen skal hverken være for sur eller for sød. Vend den i salaten.

Her er kålen serveret med kartoffelpakken og laksebøffer.

fredag den 8. november 2013

Asiatiske kyllingefrikadeller og nudelsalat


Asiatiske kyllingefrikadeller:
400 g hakket kyllingekød
2 spsk. sojasauce
1 spsk. sød chilisauce
4 forårsløg
1 rød chili i små tern
1 æg
20 g frisk revet ingefær
Peber

Skær forårsløgene i tynde skiver.
Bland alle ingredienserne sammen og rør godt.
Stil farsen på køl i 20-30 minutter.
Form farsen til frikadeller og steg dem på en pande eller i ovnen.


Nudelsalat:
Nudler efter behov
Gulerødder - i strimler - jeg lavede dem med en kartoffelskræller
Agurk - fjern kernerne og skær dem i strimler - som ved gulerødderne
Vend nudler og grøntsager i en dressing af soja og sød chilisauce.
Tilsæt eventuelt en halv chili en små tern og vend det med resten af blandingen.

onsdag den 6. november 2013

Blomkålssupe med rugbrødscroutoner


Blomkålssuppe:
2 løg i tern
1 stort blomkål i buketter
2 laurbærblade
1,5 L hønsebouillon
Salt og peber

Svits løg i lidt olivenolie. Tilsæt blomkåls buketterne og tilsæt bouillon samt laurbærblade.
Kog suppen op og lad den simre ind til blomkålene er møre. Blend supppen og smag til med salt og peber.

Rudbrødscroutoner:
Til 2 personer:
1 skive rugbrød i små tern
Lidt olivenolie
Krydderi efter eget valg - jeg brugte lakridssalt fra Mariager Saltcenter

Varm olivenolien op på en pande og steg rugbrøddet til de er sprødt, men stadig er lidt sej indeni.

Server med dryp af god olivenolie.

mandag den 4. november 2013

Madplan uge 45

Mandag: Pastaret med tomatsauce og kyllingekødboller. Hertil dampet spidskål
Tirsdag: Rødebede-grønkålssalat med avocado og ristede mandler. Hertil ovnbagt laks og spelt vendt med pesto
Onsdag: Rødkålssalat med spelt og æbler. Hertil drumsticks
Torsdag: ---------------------------
Fredag: ----------------------------
Lørdag: ----------------------------
Søndag: ----------------------------

fredag den 1. november 2013

Parmaindbagt rødspættefilet


En virkelig lækker og smuk ret.

Rødspættefileter blev rullet omkring forårsløg, og pakket ind i parmaskinke, og bagt i ovnen i cirka 12-15 minutter, indtil fisken var fin.
Fisken blev lagt på en bund af grønkål skoldet med kogende vand, og drysset med rugbrødscroutoner og dekoreret med balsamicoglaze.
Tilbehøret blev skiver af bolchebeder og gule beder. Som afslutning en halv lime som en slags "sauce":