Mandag: Mexicansk suppe med majs
Tirsdag: Rester fra fryseren
Onsdag: Rester fra mandag
Torsdag: Koteletter i fad Thai Style. Hertil rødbede/grape salat
Fredag: Laks en papilotte med ris. Hertil arabisk salat
Lørdag: -------------------
Søndag: Tarteletter med hjemmelavet hønsekøds/asparges fyld. Hertil grøn salat
Velkommen til
Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele
mandag den 10. marts 2014
fredag den 7. marts 2014
Coleslaw med spidskål
Coleslaw med spidskål:
1 lille spidskål, fintsnittet
2 store gulerødder, groftrevet
3 stilke bladselleri, fintsnittet
75 g rosiner
1½ dl fromage frais
1 tsk. sukker
1 tsk. hvidvins eddike
Salt og peber
Bland alle grøntsagerne med rosinerne.
Rør dressingen sammen og smag den til.
Vend grøntsagerne i dressingen.
Tilsæt eventuelt en håndfuld saltede peanuts.
Opskriften er fundet hos Vi Skal Spise.
torsdag den 6. marts 2014
Linsegryde
Linsegryde (4-5 pers):
250 g røde linser
6 kardemommekapsler
1 spsk. fennikelfrø
4 spsk. olivenolie
2 store løg
4 fed hvidløg
1 chili
2 tsk. gurkemeje
2 spsk. finthakket ingefær
8 dl hønsebouillon
450 g kartofler
250 g pastinak
400 g gulerødder
4 stængler bladselleri
2 dl fløde
Salt, peber og sukker
limesaft
Skyl linserne godt og afdryp dem.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og stød dem i en morter sammen med fennikelfrø.
Rist kardemomme og fennikelfrø i en tør gryde indtil de begynder at dufte. Tilsæt olivenolien.
Hak løg, hvidløg og chili og kom dem i gryden. Svits til løgene er klare.
Tilsæt gurkemeje, ingefær, linser og hønsebouillon. Kog linserne under låg i 10 minutter.
Skær kartofler og pastinak i terninger. Tilsæt dem og kog i endnu 10 minutter.
Skær bladselleri og gulerødder i skiver og kom dem i gryden. Lad det simre endnu 5-10 minutter.
Tilsæt fløde og smag til med salt, peber, sukker og limesaft.
Opskriften er lavet med inspiration herfra.
tirsdag den 4. marts 2014
Chili con pollo
Chili con carne er en fantastisk ret, som jeg aldrig kan få nok af. Specielt om vinteren. Denne er en version som erstatter den traditionelle, som er med oksekød. Men denne version er heller ikke værst.
Chili con pollo:
450 g hakket kylling
2 spsk. olie
2 løg, finthakket
5 fed hvidløg, finthakket
1 rød peberfrugt, skåret i mindre tern
3 stængler bladselleri, skåret i skiver
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. spidskommen
1 tsk. paprika
½ tsk. chiliflager
1 ds. flåede tomater
1 ds. chilibønner
1 ds. kidneybønner
1 dl. vand
1 tsk. kalvebouillon
20 g chokolade
Salt og peber
Svits hvidløg og løg i olie til de er gennemsigtige. Tilsæt kylling og brun det. Tilsæt krydderierne og svits det sammen med kødet. Tilsæt peberfrugt og bladselleri og svits dem med cirka 1 minut. Tilsæt bønner, flåede tomater, vand og bouillon og lad retten simre i 30 minutter under låg.
Tag gryden af varmen og rør chokoladen i, og smag til med salt og peber.
Server med drænet yoghurt/creme fraiche/græsk yoghurt samt tortillachips og guacamole.
Opskriften er lavet med inspiration fra Vanløse blues og Valdemarsro
Chili con pollo:
450 g hakket kylling
2 spsk. olie
2 løg, finthakket
5 fed hvidløg, finthakket
1 rød peberfrugt, skåret i mindre tern
3 stængler bladselleri, skåret i skiver
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. spidskommen
1 tsk. paprika
½ tsk. chiliflager
1 ds. flåede tomater
1 ds. chilibønner
1 ds. kidneybønner
1 dl. vand
1 tsk. kalvebouillon
20 g chokolade
Salt og peber
Svits hvidløg og løg i olie til de er gennemsigtige. Tilsæt kylling og brun det. Tilsæt krydderierne og svits det sammen med kødet. Tilsæt peberfrugt og bladselleri og svits dem med cirka 1 minut. Tilsæt bønner, flåede tomater, vand og bouillon og lad retten simre i 30 minutter under låg.
Tag gryden af varmen og rør chokoladen i, og smag til med salt og peber.
Server med drænet yoghurt/creme fraiche/græsk yoghurt samt tortillachips og guacamole.
Opskriften er lavet med inspiration fra Vanløse blues og Valdemarsro
mandag den 3. marts 2014
Madplan uge 10
Mandag: Lasagne med spinat, kylling og tomatjuice. Hertil coleslaw med spidskål
Tirsdag: Græsk gulerodssuppe med ærter. Hertil hjemmebagt brød
Onsdag: Rester fra mandag. Hertil æble-sellerislaw
Torsdag: Kålssalat med kylling
Fredag: Pizza med parmaskinke og rucola + Kartoffelpizza. Hertil grøn salat
Lørdag: Rester fra fryseren
Søndag: Røget medister med citrussalsa. Hertil kartoffelmos og grønne bønner
Tirsdag: Græsk gulerodssuppe med ærter. Hertil hjemmebagt brød
Onsdag: Rester fra mandag. Hertil æble-sellerislaw
Torsdag: Kålssalat med kylling
Fredag: Pizza med parmaskinke og rucola + Kartoffelpizza. Hertil grøn salat
Lørdag: Rester fra fryseren
Søndag: Røget medister med citrussalsa. Hertil kartoffelmos og grønne bønner
lørdag den 1. marts 2014
Agurk-mynte sauce
Perfekt til Tikka Chicken Masala som vi fik forleden.
Agurk-mynte sauce:
1 håndfuld frisk mynte
1,5 drænet yoghurt
½ agurk
1 tsk. groft salt
0,5 tsk. stødt spidskommen
Skær agurken i skiver og kom alle ingredienserne i en skål. Blend og smag til med salt.
Serveres kold.
Agurk-mynte sauce:
1 håndfuld frisk mynte
1,5 drænet yoghurt
½ agurk
1 tsk. groft salt
0,5 tsk. stødt spidskommen
Skær agurken i skiver og kom alle ingredienserne i en skål. Blend og smag til med salt.
Serveres kold.
fredag den 28. februar 2014
Pastinakbrød
Pastinakbrød:
4 ½ dl lunkent vand
10 g gær
½ dl yoghurt naturel eller surdej
50 g knækkede hvede- eller rugkerner
100 g groftrevet pastinak
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. honning
300 g grahamsmel
375 g hvedemel
10 g salt
Opløs gæren i vandet og tilsæt yoghurt. Tilsæt knækkede hvedekerner, fennikelfrø, honning, pastinak og grahamsmel. Rør til det er blandet og tilsæt så resten af melet. Alt dejen i 5 minutter på røremaskine. Drys saltet i og rør yderligere 5 minutter.
Sæt dejen til hævning tildækket på et lunt sted i cirka 1½ time eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
Tænd ovnen på 210 graders varmluft.
Vend forsigtet dejen ud på et meldrysset bord og form dejen til et rundt brød (dejen skal ikke æltes, men bare formes). Sæt brødet på en bageplade med bagepapir og skær et kryds på toppen af brødet med en skarp kniv.
Bag brødet i cirka 45 minutter til det er gyldent og hult når der bankes på undersides.
Brødet kan også formes til flutes eller boller, og skær bagetiden ned til cirka 20 minutter.
Opskriften er lavet med inspiration fra Samvirke feb. 2014.
torsdag den 27. februar 2014
Tikka Chicken Masala
Da jeg faldt over opskriften hos Valdemarsro var vi nødt til at prøve den. Jeg elsker krydret og stærk mad, og især asiatisk og indisk mad er fortrukne. Da vi aldrig har prøvet at lave det selv før, var det en oplagt mulighed, og da vi i forvejen har mange forskellige krydderier i skabet, er det også en overkommelig mulighed.
Tikki Chicken Masala:
Marinaden:
2 dl yoghurt
4 fed presset hvidløg
3 tsk. finthakket frisk ingefær
3 tsk. garam masala
1½ tsk. gurkemeje
1 tsk. chiliflager
1 tsk. stødt nelliker
2 tsk. salt
2 lime
600 g kyllingebryst
Saucen:
2 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
2 tsk. finthakket frisk ingefær
2 spsk. olie
4 spsk. tomatpuré
2 tsk. gurkemeje
50 g mandler, finthakket
3 dl vand
1 dl piskefløde
Salt og peber
Marinaden: Bland yoghurt med hvidløg, ingefær, garam masala, nelliker, gurkemeje, chiliflager, salt og limesaft.
Bland det godt sammen.
Skær kyllingen ud i tykke strimler (½ cm.) og vend det i marinaden. Stil blandingen i køleskabet i cirka 4 timer.
Efter kyllingen har stået i marinanden kommes kyllingen og marinaden i et ovnfastfast og sættes i en forvarmet ovn ved 240 grader i 15 minutter.
Saucen: Sauter løgene i olien til de er blanke. Tilsæt hvidløg, mandler, ingefær og tomatpuré, gurkemeje og vand. Kog op og lad saucen simre i 5 minutter. Kom kyllingen og marinaden fra det ovnfaste fad i saucen. Varm godt i gennem og tilsæt fløden.
Smag til med salt og peber.
Servér med ris, naanbrød og agurk/myntesauce.
Tikki Chicken Masala:
Marinaden:
2 dl yoghurt
4 fed presset hvidløg
3 tsk. finthakket frisk ingefær
3 tsk. garam masala
1½ tsk. gurkemeje
1 tsk. chiliflager
1 tsk. stødt nelliker
2 tsk. salt
2 lime
600 g kyllingebryst
Saucen:
2 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
2 tsk. finthakket frisk ingefær
2 spsk. olie
4 spsk. tomatpuré
2 tsk. gurkemeje
50 g mandler, finthakket
3 dl vand
1 dl piskefløde
Salt og peber
Marinaden: Bland yoghurt med hvidløg, ingefær, garam masala, nelliker, gurkemeje, chiliflager, salt og limesaft.
Bland det godt sammen.
Skær kyllingen ud i tykke strimler (½ cm.) og vend det i marinaden. Stil blandingen i køleskabet i cirka 4 timer.
Efter kyllingen har stået i marinanden kommes kyllingen og marinaden i et ovnfastfast og sættes i en forvarmet ovn ved 240 grader i 15 minutter.
Saucen: Sauter løgene i olien til de er blanke. Tilsæt hvidløg, mandler, ingefær og tomatpuré, gurkemeje og vand. Kog op og lad saucen simre i 5 minutter. Kom kyllingen og marinaden fra det ovnfaste fad i saucen. Varm godt i gennem og tilsæt fløden.
Smag til med salt og peber.
Servér med ris, naanbrød og agurk/myntesauce.
onsdag den 26. februar 2014
Hjemmelavet frisk pasta med æg
Jeg har fået denne fantastisk kogebog i julegave. Den hedder "Hjemmelavet - franske lækkerier fremstillet fra grunden", og den indeholder så mange lækre ting lige fra pasta til smør, chutney og pestoer.
Vi har lånt mine forældres pastamaskine med hjem, og derfor måtte vi begive os i kast med at lave pasta.
I starten var det lidt svært, men med det samme man får styr på det var det faktisk nemt nok, og resultatet fantastisk.
Hjemmelavet pasta med æg - til cirka 300 g pasta:
150 g hvedemel
50 g durum mel
2 æg
1 knsp. salt
½ spsk. olivenolie
Bland de to slag mel sammen og hæld blandingen ud i et bunke på køkkenbordet. Lav en dyb fordybning i midten og slå æggene ud heri.
Tilsæt salt og rør rundt i æggene med en gaffel og rør melet ind lidt af gangen med gaflen.
Tilsæt olivenolien og arbejd alt melet ind i dejen med fingrene.
Ælt dejen til den er blank og smidig. Tril den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm og lad den hvile 1-2 timer i køleskabet.
Tag cirka 60 g dej af gangen og pres klumpen flad med hånden. Drys med lidt mel og kør den igennem pastamaskinen med valserne længst fra hinanden. Gentag indtil dejen har en form som et rektangel. Bliv ved med at gentage processen med mindre og mindre afstand mellem valserne. Tilsidst køres den igennem den ønskede form.
Drys den færdige pasta med en smule mel, så det ikke klistre sammen mens det venter på at skal koges.
Kog i rigeligt med vand i cirka 3 minutter.
Vi har lånt mine forældres pastamaskine med hjem, og derfor måtte vi begive os i kast med at lave pasta.
I starten var det lidt svært, men med det samme man får styr på det var det faktisk nemt nok, og resultatet fantastisk.
Hjemmelavet pasta med æg - til cirka 300 g pasta:
150 g hvedemel
50 g durum mel
2 æg
1 knsp. salt
½ spsk. olivenolie
Bland de to slag mel sammen og hæld blandingen ud i et bunke på køkkenbordet. Lav en dyb fordybning i midten og slå æggene ud heri.
Tilsæt salt og rør rundt i æggene med en gaffel og rør melet ind lidt af gangen med gaflen.
Tilsæt olivenolien og arbejd alt melet ind i dejen med fingrene.
Ælt dejen til den er blank og smidig. Tril den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm og lad den hvile 1-2 timer i køleskabet.
Tag cirka 60 g dej af gangen og pres klumpen flad med hånden. Drys med lidt mel og kør den igennem pastamaskinen med valserne længst fra hinanden. Gentag indtil dejen har en form som et rektangel. Bliv ved med at gentage processen med mindre og mindre afstand mellem valserne. Tilsidst køres den igennem den ønskede form.
Drys den færdige pasta med en smule mel, så det ikke klistre sammen mens det venter på at skal koges.
Kog i rigeligt med vand i cirka 3 minutter.
tirsdag den 25. februar 2014
Restemad: Pasta med oksefilet
Vi havde stadig en rest oksefilet fra nytårsaften, som selvfølgelig skulle bruges på den bedst mulige måde. Da vi også have noget fløde i fryseren og nogle champignon som alligevel lå og gerne ville bruges var det oplagt at lave en lækker pastaret.
Og da vi altid har ønsket at prøve at lave hjemmelavet pasta blev det også forsøgt - opskrift kommer senere.
Pastaret med oksesteg til 2 pers:
300 g frisk hjemmelavet pasta
2,5 dl fløde
250 g champignon, renset og skåret i skiver
3 fed hvidløg, presset
1 spsk. olie
1 rest steg - i dette tilfælde oksefilet - skåret i mindre stykker
1-2 tsk. kalvefond - kan evt. undlades
Salt og peber
Steg champignon i olien på en pande sammen med hvidløg. Tilsæt kød samt fløde og lad det simre. Smag til med salt, peber og kalvefond.
Kog pastaen, dræn og hæld den over i panden til saucen og lad det simre nogle få minutter. Smag til igen med salt og peber.
Og da vi altid har ønsket at prøve at lave hjemmelavet pasta blev det også forsøgt - opskrift kommer senere.
300 g frisk hjemmelavet pasta
2,5 dl fløde
250 g champignon, renset og skåret i skiver
3 fed hvidløg, presset
1 spsk. olie
1 rest steg - i dette tilfælde oksefilet - skåret i mindre stykker
1-2 tsk. kalvefond - kan evt. undlades
Salt og peber
Steg champignon i olien på en pande sammen med hvidløg. Tilsæt kød samt fløde og lad det simre. Smag til med salt, peber og kalvefond.
Kog pastaen, dræn og hæld den over i panden til saucen og lad det simre nogle få minutter. Smag til igen med salt og peber.
mandag den 24. februar 2014
Madplan uge 9
Mandag: Rester fra søndag
Tirsdag: Krydret linsegryde samt grønt
Onsdag: Sandwich
Torsdag: Rester fra tirsdag
Fredag: Pulled pork burgere med coleslaw
Lørdag: Chili con pollo med guacamole og grøn salat
Søndag: Quesadillas med rester fra lørdag
Tirsdag: Krydret linsegryde samt grønt
Onsdag: Sandwich
Torsdag: Rester fra tirsdag
Fredag: Pulled pork burgere med coleslaw
Lørdag: Chili con pollo med guacamole og grøn salat
Søndag: Quesadillas med rester fra lørdag
lørdag den 22. februar 2014
Fastelavnsboller med nougat og marcipan - formet som muffins
Opskriften giver 12 muffins og er lavet med inspiration fra Odense Marcipan.
Fastelavns muffinboller:
2 dl mælk
25 g gær
3 æg
1 spsk. sukker
2 tsk. salt
1 spsk. honning
125 g smør
500 g hvedemel
Fyld:
75 g nougat
100 g marcipan
1 æg til pensling
Brug en røremaskine eller en elpisker.
Gæren røres ud i lun mælk og æggene røres i et af gangen.
Tilsæt sukker, salt, honning, smør og halvdelen af melet og rør det godt sammen. Drys resten af melet i lidt ad gangen, mens der røres og lad dejen hvilke 60 minutter.
Fordel dejen i en fast muffinform med 2 skeer. Lav en god fordybning i hver med fingeren og fyld den med nougat og marcipan. Fold dejen henover og vend bollen i formen så lukningen vender nedad.
Lad dem hæve 45 minutter. Pensl med æg og bag dem ved 25 minutter ved 180 graders varmluft.
Afkøl dem og pynt med glasur.
De hæver ret kraftigt, især når de kommer i ovnen, så derfor var de også vokset sammen, da de kom ud af ovnen.
Abonner på:
Opslag (Atom)