Velkommen til
Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele
lørdag den 15. marts 2014
Surdej
Surdej:
5 dl vand
250 g hvedemel
200 g fuldkornsmel af eget valg
50 g rugmel
Det hele blandet godt og første dag skal den stå i glasset uden låg i 2 timer, for at surdejen at blive sat godt igang. Herefter sættes låget på og surdejen får lov at arbejde.
De næste 8 dage røres der er i surdejen hver morgen og aften for at forhindre at melet synker til bunds og rådner. Og surdejen skal selvfølgelig bare stå på køkkenbordet ved stuetemperatur.
Bruger man ikke af surdejen i mere end højest 3 dage, skal man "snyde" den og kassere noget af den og tilsætte nyt mel og vand.
Skal den ikke bruges i længere tid, kan man sætte den i køleskabet i op til 14 dage, men når man vil bruge den igen skal den i stuetemperatur og tilsvarende fyldes op igen.
Herefter er det en god idé at afvente 1 døgnstid eller i det mindste til surdejen har nået stuetemperatur.
Genopfyldning kan være alt efter hvor meget man bruger - her er der cirka taget cirka 1 dl surdej;
1 dl vand
50 g hvedemel
35 g fuldkornsmel af eget valg
15 g rugmel
fredag den 14. marts 2014
Rugboller med surdej
Det er nok de bedste boller jeg længe har bagt - så de kan virkelig anbefales. De har en lidt sej og sprød skorpe som virkelig er et hit herhjemme.
Opskriften er lavet med inspiration fra The food club.
Rugboller med surdej:
1 dl surdej
5 dl koldt vand
1 ært gær
15 g salt
Ca. 200 g rugmel
Ca. 400 g hvedemel
Rør gær, vand og surdej sammen. Tilsæt salt, rugmel og hvedemel og rør dejen sammen på en røremaskine.
Ælt dejen på røremaskinen i cirka 10 minutter indtil dejen begynder at være smidig og slippe skålens kanter.
Når dejen er godt æltet sammen sættes der film over skåles og der lukkes sammen med en elastik.
Sæt den på køl i mellem 10-20 timer. Dejen tages ud af køleskabet og står herefter ved stuetemperatur i minimim 1 time.
Nu vendes dejen ud på et godt meldrysset bord og formes til boller.
Varm ovnen op til 250 grader og bag bollerne i cirka 20 minutter - de må gerne være sprøde og mørke.
Jeg brugte en bageplade (som en bagesten) for at gøre bollerne endnu mere sprøde i bunden.
torsdag den 13. marts 2014
Græsk gulerodssuppe
Græsk gulerodssuppe (4-5 pers):
12 store gulerødder
1½ l grøntsagsbouillon
2 tsk. timian
3 dl ærter
3 porrer
Salt og peber
Skræl gulerødderne og skør dem i skiver på cirka 1 cm. Kog dem godt møre i bouillon tilsat timian.
Skær porrerne i ringe.
Blend gulerødderne og tilsæt porrer og ærter. Kog op og smag til med salt og peber.
Server eventuelt med en skefuld yoghurt på toppen.
Suppen er lavet med inspiration herfra.
onsdag den 12. marts 2014
Æble-selleri slaw
Endnu en skøn opskrift, hvor der er hentet inspiration fra Vanløse Blues. I skulle prøve at kigge forbi hendes blog, for der er godt nok rigtig meget inspiration at hente til skønne salater.
½ stort knoldselleri - eller et helt lille
2 æbler
Saften fra en lille citron
1 dl fromage fraiche
1 håndfuld hasselnødder, grofthakket
Persille, finthakket
Salt og peber
Skræl selleri og del den ud i passende stykker. Skyl og skær æblerne ud i kvarte og fjern kernehus.
Riv både knoldselleri og æbler groft.
Pres citronsaft udover, så det ikke bliver brunt.
Smag fromage frais til med salt og peber. Hak persille og hasselnødder. Gem lidt nødder til pynt.
Bland alle ingredienserne sammen med dressingen og drys med hakkede hasselnødder.
½ stort knoldselleri - eller et helt lille
2 æbler
Saften fra en lille citron
1 dl fromage fraiche
1 håndfuld hasselnødder, grofthakket
Persille, finthakket
Salt og peber
Skræl selleri og del den ud i passende stykker. Skyl og skær æblerne ud i kvarte og fjern kernehus.
Riv både knoldselleri og æbler groft.
Pres citronsaft udover, så det ikke bliver brunt.
Smag fromage frais til med salt og peber. Hak persille og hasselnødder. Gem lidt nødder til pynt.
Bland alle ingredienserne sammen med dressingen og drys med hakkede hasselnødder.
tirsdag den 11. marts 2014
Restemad: Quesadillas
Quesadillas var hvad vi fik ud af resterne af den chili con pollo, der blev lavet dagen før.
De er super nemme at lave, og kræver ikke ret meget - og rigtig meget i Stop Madspild-ånden
Quesadillas:
Rest af hvad du lige har - vi brugte vores rest af chili con pollo
Revet ost
Tortillas
Bred chili con pollo ud på en tortilla. Drys med ost og læg en anden herovenpå. Tryk godt sammen og giv den 20 minutter i ovnen. Læg eventuelt en flad tallerken ovenpå quesadillaen, så det giver et varigt tryk under tilberedningen.
mandag den 10. marts 2014
Madplan uge 11
Mandag: Mexicansk suppe med majs
Tirsdag: Rester fra fryseren
Onsdag: Rester fra mandag
Torsdag: Koteletter i fad Thai Style. Hertil rødbede/grape salat
Fredag: Laks en papilotte med ris. Hertil arabisk salat
Lørdag: -------------------
Søndag: Tarteletter med hjemmelavet hønsekøds/asparges fyld. Hertil grøn salat
Tirsdag: Rester fra fryseren
Onsdag: Rester fra mandag
Torsdag: Koteletter i fad Thai Style. Hertil rødbede/grape salat
Fredag: Laks en papilotte med ris. Hertil arabisk salat
Lørdag: -------------------
Søndag: Tarteletter med hjemmelavet hønsekøds/asparges fyld. Hertil grøn salat
fredag den 7. marts 2014
Coleslaw med spidskål
Coleslaw med spidskål:
1 lille spidskål, fintsnittet
2 store gulerødder, groftrevet
3 stilke bladselleri, fintsnittet
75 g rosiner
1½ dl fromage frais
1 tsk. sukker
1 tsk. hvidvins eddike
Salt og peber
Bland alle grøntsagerne med rosinerne.
Rør dressingen sammen og smag den til.
Vend grøntsagerne i dressingen.
Tilsæt eventuelt en håndfuld saltede peanuts.
Opskriften er fundet hos Vi Skal Spise.
torsdag den 6. marts 2014
Linsegryde
Linsegryde (4-5 pers):
250 g røde linser
6 kardemommekapsler
1 spsk. fennikelfrø
4 spsk. olivenolie
2 store løg
4 fed hvidløg
1 chili
2 tsk. gurkemeje
2 spsk. finthakket ingefær
8 dl hønsebouillon
450 g kartofler
250 g pastinak
400 g gulerødder
4 stængler bladselleri
2 dl fløde
Salt, peber og sukker
limesaft
Skyl linserne godt og afdryp dem.
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og stød dem i en morter sammen med fennikelfrø.
Rist kardemomme og fennikelfrø i en tør gryde indtil de begynder at dufte. Tilsæt olivenolien.
Hak løg, hvidløg og chili og kom dem i gryden. Svits til løgene er klare.
Tilsæt gurkemeje, ingefær, linser og hønsebouillon. Kog linserne under låg i 10 minutter.
Skær kartofler og pastinak i terninger. Tilsæt dem og kog i endnu 10 minutter.
Skær bladselleri og gulerødder i skiver og kom dem i gryden. Lad det simre endnu 5-10 minutter.
Tilsæt fløde og smag til med salt, peber, sukker og limesaft.
Opskriften er lavet med inspiration herfra.
tirsdag den 4. marts 2014
Chili con pollo
Chili con carne er en fantastisk ret, som jeg aldrig kan få nok af. Specielt om vinteren. Denne er en version som erstatter den traditionelle, som er med oksekød. Men denne version er heller ikke værst.
Chili con pollo:
450 g hakket kylling
2 spsk. olie
2 løg, finthakket
5 fed hvidløg, finthakket
1 rød peberfrugt, skåret i mindre tern
3 stængler bladselleri, skåret i skiver
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. spidskommen
1 tsk. paprika
½ tsk. chiliflager
1 ds. flåede tomater
1 ds. chilibønner
1 ds. kidneybønner
1 dl. vand
1 tsk. kalvebouillon
20 g chokolade
Salt og peber
Svits hvidløg og løg i olie til de er gennemsigtige. Tilsæt kylling og brun det. Tilsæt krydderierne og svits det sammen med kødet. Tilsæt peberfrugt og bladselleri og svits dem med cirka 1 minut. Tilsæt bønner, flåede tomater, vand og bouillon og lad retten simre i 30 minutter under låg.
Tag gryden af varmen og rør chokoladen i, og smag til med salt og peber.
Server med drænet yoghurt/creme fraiche/græsk yoghurt samt tortillachips og guacamole.
Opskriften er lavet med inspiration fra Vanløse blues og Valdemarsro
Chili con pollo:
450 g hakket kylling
2 spsk. olie
2 løg, finthakket
5 fed hvidløg, finthakket
1 rød peberfrugt, skåret i mindre tern
3 stængler bladselleri, skåret i skiver
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. spidskommen
1 tsk. paprika
½ tsk. chiliflager
1 ds. flåede tomater
1 ds. chilibønner
1 ds. kidneybønner
1 dl. vand
1 tsk. kalvebouillon
20 g chokolade
Salt og peber
Svits hvidløg og løg i olie til de er gennemsigtige. Tilsæt kylling og brun det. Tilsæt krydderierne og svits det sammen med kødet. Tilsæt peberfrugt og bladselleri og svits dem med cirka 1 minut. Tilsæt bønner, flåede tomater, vand og bouillon og lad retten simre i 30 minutter under låg.
Tag gryden af varmen og rør chokoladen i, og smag til med salt og peber.
Server med drænet yoghurt/creme fraiche/græsk yoghurt samt tortillachips og guacamole.
Opskriften er lavet med inspiration fra Vanløse blues og Valdemarsro
mandag den 3. marts 2014
Madplan uge 10
Mandag: Lasagne med spinat, kylling og tomatjuice. Hertil coleslaw med spidskål
Tirsdag: Græsk gulerodssuppe med ærter. Hertil hjemmebagt brød
Onsdag: Rester fra mandag. Hertil æble-sellerislaw
Torsdag: Kålssalat med kylling
Fredag: Pizza med parmaskinke og rucola + Kartoffelpizza. Hertil grøn salat
Lørdag: Rester fra fryseren
Søndag: Røget medister med citrussalsa. Hertil kartoffelmos og grønne bønner
Tirsdag: Græsk gulerodssuppe med ærter. Hertil hjemmebagt brød
Onsdag: Rester fra mandag. Hertil æble-sellerislaw
Torsdag: Kålssalat med kylling
Fredag: Pizza med parmaskinke og rucola + Kartoffelpizza. Hertil grøn salat
Lørdag: Rester fra fryseren
Søndag: Røget medister med citrussalsa. Hertil kartoffelmos og grønne bønner
lørdag den 1. marts 2014
Agurk-mynte sauce
Perfekt til Tikka Chicken Masala som vi fik forleden.
Agurk-mynte sauce:
1 håndfuld frisk mynte
1,5 drænet yoghurt
½ agurk
1 tsk. groft salt
0,5 tsk. stødt spidskommen
Skær agurken i skiver og kom alle ingredienserne i en skål. Blend og smag til med salt.
Serveres kold.
Agurk-mynte sauce:
1 håndfuld frisk mynte
1,5 drænet yoghurt
½ agurk
1 tsk. groft salt
0,5 tsk. stødt spidskommen
Skær agurken i skiver og kom alle ingredienserne i en skål. Blend og smag til med salt.
Serveres kold.
fredag den 28. februar 2014
Pastinakbrød
Pastinakbrød:
4 ½ dl lunkent vand
10 g gær
½ dl yoghurt naturel eller surdej
50 g knækkede hvede- eller rugkerner
100 g groftrevet pastinak
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. honning
300 g grahamsmel
375 g hvedemel
10 g salt
Opløs gæren i vandet og tilsæt yoghurt. Tilsæt knækkede hvedekerner, fennikelfrø, honning, pastinak og grahamsmel. Rør til det er blandet og tilsæt så resten af melet. Alt dejen i 5 minutter på røremaskine. Drys saltet i og rør yderligere 5 minutter.
Sæt dejen til hævning tildækket på et lunt sted i cirka 1½ time eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
Tænd ovnen på 210 graders varmluft.
Vend forsigtet dejen ud på et meldrysset bord og form dejen til et rundt brød (dejen skal ikke æltes, men bare formes). Sæt brødet på en bageplade med bagepapir og skær et kryds på toppen af brødet med en skarp kniv.
Bag brødet i cirka 45 minutter til det er gyldent og hult når der bankes på undersides.
Brødet kan også formes til flutes eller boller, og skær bagetiden ned til cirka 20 minutter.
Opskriften er lavet med inspiration fra Samvirke feb. 2014.
Abonner på:
Opslag (Atom)