Velkommen til
Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele
torsdag den 20. marts 2014
Koteletter i fad - Thai style
Koteletter i fad - Thai style (2 pers):
2 svinekoteletter
150 g ananas i tern - fx fra dåse
1 lille rød chili, finthakket
50 g mandler, grofthakket
½ spidskål i tynde strimler
2 spsk. fiskesauce
2 cm ingefær, skrællet og finthakket
Tænd ovnen på 200 grader.
Brun koteletterne af på en pande med lidt olie. Læg dem herefter i et ildfast fad og sæt fadet i ovnen i cirka 15 minutter.
På den samme pande tilsættes lidt olie og der skrues helt op for blusset.
Kom ananas, chili og mandler på. Vend og tilsæt spidskål. Sauter det kort og tilsæt fiskesauce samt ingefær.
Tag koteletterne ud og hæld grøntsagsblandingen over kødet. Sæt det tilbage i ovnen i 4 minutter.
Opskriften er lavet med inspiration fra GO KUR 2014, uge 3
onsdag den 19. marts 2014
Mexicansk suppe med majs
Mexicansk suppe med majs:
300 g hakket oksekød
2 løg, finthakket
2 gulerødder, i små tern
1 spsk. olie
5 fed hvidløg, finthakket
1 liter hønsebouillon
1 ds hakkede tomater
70 g tomatkoncentrat
250 g majskerner fra frost
1½ tsk chiliflager
1 ds kidneybønner
Salt og peber.
Svits kødet i olien til det har skiftet farve. Tilsæt løg, hvidløg og gulerødder og svits endnu cirka 2 minutter.
Tilsæt de øvrige ingredienser og kog op. Lad suppen snurre under låg i cirka 15 minutter. Smag til med salt og peber.
tirsdag den 18. marts 2014
Røget medister med citrussalsa
Røget medister med citrussalsa:
400 g røget medister
4 mindre appelsiner
4 store tomater
1 rødløg
1 lime
1 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
1 knsp. cayennepeber
Skær medisteren i tynde skiver. Skæl og skær appelsinerne i tern. Skær tomaterne i små tern. Skræl og hak løget fint. Kom det hel op i et ildfastfad.
Halver limen og pres saften ud. Bland saften med olie, salt og cayennepeber. Hæld dressingen over medister-blandingen og vend rundt.
Kom fadet i ovnen ved 225 grader i 15 minutter.
Server med kartoffelmos og grønne bønner.
mandag den 17. marts 2014
Madplan uge 12
Mandag: Aspargessuppe
Tirsdag: Chaikrydrede kødboller med jordskokkesalat
Onsdag: Pastasalat med rester. Hertil hvidkålssalat med forskellige rester fra grøntsagsskuffen (rødløg, peberfrugt osv.)
Torsdag: ------------
Fredag: Rester fra fryseren
Lørdag: Ribbensteg med tilbehør og rødkålssalat
Søndag: Linse-spinatdahl med toppingsalat. Hertil appelsinsalat med marinerede rødløg
Tirsdag: Chaikrydrede kødboller med jordskokkesalat
Onsdag: Pastasalat med rester. Hertil hvidkålssalat med forskellige rester fra grøntsagsskuffen (rødløg, peberfrugt osv.)
Torsdag: ------------
Fredag: Rester fra fryseren
Lørdag: Ribbensteg med tilbehør og rødkålssalat
Søndag: Linse-spinatdahl med toppingsalat. Hertil appelsinsalat med marinerede rødløg
søndag den 16. marts 2014
Grov risengrød
Jeg elsker risengrød, men når det er til hverdag vil man gerne have lidt mere fylde og sundhed inkorporeret. Derfor var jeg også nødt til at prøve denne, da jeg så den hos Arla.
Server den med æblerelish, æblemos eller æblemarmelade.
Jeg serverede den med en hjemmelavet æblemarmelade med kanel og ingefær.
Grov risengrød (4 pers):
3 dl vand
125 g grødris
100 g kruska - eller anden kornblanding
1 liter minimælk
½ tsk salt
Kom vand, ris og kruska i en gryde og bring det i kog. Kog blandingen under omrøring i cirka 1 minut. Tilsæt mælk og bring blandingen atter i kog. Kog ved svag varme under låg i cirka ½ time. Rør af og til.
Tilsæt salt og smag til.
Hvis grøden er lidt for tynd kan man koge den uden låg i cirka 2 minutter.
lørdag den 15. marts 2014
Surdej
Surdej:
5 dl vand
250 g hvedemel
200 g fuldkornsmel af eget valg
50 g rugmel
Det hele blandet godt og første dag skal den stå i glasset uden låg i 2 timer, for at surdejen at blive sat godt igang. Herefter sættes låget på og surdejen får lov at arbejde.
De næste 8 dage røres der er i surdejen hver morgen og aften for at forhindre at melet synker til bunds og rådner. Og surdejen skal selvfølgelig bare stå på køkkenbordet ved stuetemperatur.
Bruger man ikke af surdejen i mere end højest 3 dage, skal man "snyde" den og kassere noget af den og tilsætte nyt mel og vand.
Skal den ikke bruges i længere tid, kan man sætte den i køleskabet i op til 14 dage, men når man vil bruge den igen skal den i stuetemperatur og tilsvarende fyldes op igen.
Herefter er det en god idé at afvente 1 døgnstid eller i det mindste til surdejen har nået stuetemperatur.
Genopfyldning kan være alt efter hvor meget man bruger - her er der cirka taget cirka 1 dl surdej;
1 dl vand
50 g hvedemel
35 g fuldkornsmel af eget valg
15 g rugmel
fredag den 14. marts 2014
Rugboller med surdej
Det er nok de bedste boller jeg længe har bagt - så de kan virkelig anbefales. De har en lidt sej og sprød skorpe som virkelig er et hit herhjemme.
Opskriften er lavet med inspiration fra The food club.
Rugboller med surdej:
1 dl surdej
5 dl koldt vand
1 ært gær
15 g salt
Ca. 200 g rugmel
Ca. 400 g hvedemel
Rør gær, vand og surdej sammen. Tilsæt salt, rugmel og hvedemel og rør dejen sammen på en røremaskine.
Ælt dejen på røremaskinen i cirka 10 minutter indtil dejen begynder at være smidig og slippe skålens kanter.
Når dejen er godt æltet sammen sættes der film over skåles og der lukkes sammen med en elastik.
Sæt den på køl i mellem 10-20 timer. Dejen tages ud af køleskabet og står herefter ved stuetemperatur i minimim 1 time.
Nu vendes dejen ud på et godt meldrysset bord og formes til boller.
Varm ovnen op til 250 grader og bag bollerne i cirka 20 minutter - de må gerne være sprøde og mørke.
Jeg brugte en bageplade (som en bagesten) for at gøre bollerne endnu mere sprøde i bunden.
torsdag den 13. marts 2014
Græsk gulerodssuppe
Græsk gulerodssuppe (4-5 pers):
12 store gulerødder
1½ l grøntsagsbouillon
2 tsk. timian
3 dl ærter
3 porrer
Salt og peber
Skræl gulerødderne og skør dem i skiver på cirka 1 cm. Kog dem godt møre i bouillon tilsat timian.
Skær porrerne i ringe.
Blend gulerødderne og tilsæt porrer og ærter. Kog op og smag til med salt og peber.
Server eventuelt med en skefuld yoghurt på toppen.
Suppen er lavet med inspiration herfra.
onsdag den 12. marts 2014
Æble-selleri slaw
Endnu en skøn opskrift, hvor der er hentet inspiration fra Vanløse Blues. I skulle prøve at kigge forbi hendes blog, for der er godt nok rigtig meget inspiration at hente til skønne salater.
½ stort knoldselleri - eller et helt lille
2 æbler
Saften fra en lille citron
1 dl fromage fraiche
1 håndfuld hasselnødder, grofthakket
Persille, finthakket
Salt og peber
Skræl selleri og del den ud i passende stykker. Skyl og skær æblerne ud i kvarte og fjern kernehus.
Riv både knoldselleri og æbler groft.
Pres citronsaft udover, så det ikke bliver brunt.
Smag fromage frais til med salt og peber. Hak persille og hasselnødder. Gem lidt nødder til pynt.
Bland alle ingredienserne sammen med dressingen og drys med hakkede hasselnødder.
½ stort knoldselleri - eller et helt lille
2 æbler
Saften fra en lille citron
1 dl fromage fraiche
1 håndfuld hasselnødder, grofthakket
Persille, finthakket
Salt og peber
Skræl selleri og del den ud i passende stykker. Skyl og skær æblerne ud i kvarte og fjern kernehus.
Riv både knoldselleri og æbler groft.
Pres citronsaft udover, så det ikke bliver brunt.
Smag fromage frais til med salt og peber. Hak persille og hasselnødder. Gem lidt nødder til pynt.
Bland alle ingredienserne sammen med dressingen og drys med hakkede hasselnødder.
tirsdag den 11. marts 2014
Restemad: Quesadillas
Quesadillas var hvad vi fik ud af resterne af den chili con pollo, der blev lavet dagen før.
De er super nemme at lave, og kræver ikke ret meget - og rigtig meget i Stop Madspild-ånden
Quesadillas:
Rest af hvad du lige har - vi brugte vores rest af chili con pollo
Revet ost
Tortillas
Bred chili con pollo ud på en tortilla. Drys med ost og læg en anden herovenpå. Tryk godt sammen og giv den 20 minutter i ovnen. Læg eventuelt en flad tallerken ovenpå quesadillaen, så det giver et varigt tryk under tilberedningen.
mandag den 10. marts 2014
Madplan uge 11
Mandag: Mexicansk suppe med majs
Tirsdag: Rester fra fryseren
Onsdag: Rester fra mandag
Torsdag: Koteletter i fad Thai Style. Hertil rødbede/grape salat
Fredag: Laks en papilotte med ris. Hertil arabisk salat
Lørdag: -------------------
Søndag: Tarteletter med hjemmelavet hønsekøds/asparges fyld. Hertil grøn salat
Tirsdag: Rester fra fryseren
Onsdag: Rester fra mandag
Torsdag: Koteletter i fad Thai Style. Hertil rødbede/grape salat
Fredag: Laks en papilotte med ris. Hertil arabisk salat
Lørdag: -------------------
Søndag: Tarteletter med hjemmelavet hønsekøds/asparges fyld. Hertil grøn salat
fredag den 7. marts 2014
Coleslaw med spidskål
Coleslaw med spidskål:
1 lille spidskål, fintsnittet
2 store gulerødder, groftrevet
3 stilke bladselleri, fintsnittet
75 g rosiner
1½ dl fromage frais
1 tsk. sukker
1 tsk. hvidvins eddike
Salt og peber
Bland alle grøntsagerne med rosinerne.
Rør dressingen sammen og smag den til.
Vend grøntsagerne i dressingen.
Tilsæt eventuelt en håndfuld saltede peanuts.
Opskriften er fundet hos Vi Skal Spise.
Abonner på:
Opslag (Atom)