Man skal passe lidt på med at plukke dem, da de ofte kan forveksles med Høst-Tidløs og Linjekonvaller, hvilket er meget giftige.
Man kan kende ramsløg på deres blomster og duften.
Her er et bud på nogle forskellige anvendelsesmuligheder.
Ramsløgsolie:
Med inspiration herfra
100 g ramsløg
2 dl rapsolie
Skyl bladene og afdryp godt.
Kom bladene i en blender og kør. Tilsæt olien i en stråle og blend ramsløg og olie til en flot masse. Sigt olien gennem en finmasket sigte. Opbevar olien i et tæt glas eller en flaske.
Anvendes i marinader, på salat, risotto eller til aioli.
Ramsløg-smør:
200 g blødt smør
100 g ramsløg
2 tsk. citronsaft
Havsalt
Hak ramsløg fint - eventuelt i en foodprocessor. Bland det med det bløde smør. Smag til citronsaft og salt.
Opbevares på køl eller frost.
Ramsløg-salt:
100 g ramsløg
300 g groft salt
Skyl og afdryp ramsløg. Kom ingredienserne i en foodprocessor og kør det til det er fint grønt pulver. Bred saltet ud på en blade med bagepapir og tør det ovnene ved 50-75 grader i cirka 1 time -til det er tørt.
Rør i saltet undervejr. Afkøl og opbevar på glas.
Drys saltet på kogte kartofler, fritter, salater, æggemadder.
Man kan også bruge andre former for krydderurter.
Ramsløgspesto:
Med inspiration herfra.
25 ramsløgsblade
2-3 dl rapsolie eller olivenolie
1½ dl revet parmesanost
1 dl solsikkekerner
Citronsaft
Salt
Skyl ramsløgene grundigt.
Blend alle ingredienserne og smag til med citronsaft og salt.
Jeg har prøvet både med rapsolie og olivenolie. Jeg synes pestoen med rapsolien er klart at foretrække, da olien ikke overtager smagen af ramsløg. Men det er jo smag og behag.
Jeg har kommet det meste i små poser og kommet i fryseren til diverse kartoffelsalater, pastasalater osv.