Velkommen til

Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele

tirsdag den 13. maj 2014

Koteletter i fad med kokosmælk


Denne opskrift er et godt bud på en skøn sommeret til forskel for den traditionelle. Opskriften er lavet med inspiration fra Sæson.

Koteletter i fad med kokosmælk:
4 svinekoteletter
4 tsk. karry
Salt og peber
2 spsk. olivenolie
1 løg
1 fed hvidløg
250 g champignon
400 g grønne asparges
100 g sukkerærter fra frost
400 ml kokosmælk
50 g rosiner
50 g peanuts
½ bundt friske koriander

Krydr koteletterne med halvdelen af karry, salt og peber.
Varm 1 spsk. olivenolie på en pande og brun koteletterne godt på begge sider. Læg dem i et ildfast fad.
Skær løgene i tynde skiver. Rens champignon og skær dem i skiver. Knæk den nederste træede ende af asparges og skær dem i snitter. Snit de optøede sukkeræter.

Varm resten af olivenolie på panden. Tilsæt karry og svits løg og champignon et par minutter sammen med presset hvidløg. Tilsæt asparges, sukkerærter og kokosmælk og kog op.
Fordel grøntsagsblandingen over koteletterne.

Stil fadet i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.
Tag fadet ud og drys med rosiner, peanuts og koriander.
Server med nudler eller kogte ris samt mango chutney.


mandag den 12. maj 2014

Madplan uge 20

Mandag: Suppe fra fryseren
Tirsdag: Blomkålspuré med blomkålsknas. Hertil ørredportioner og grønne bønner
Onsdag: Rød tabbouleh med kyllingeunderlår
Torsdag: --------
Fredag: Hakkebøffer med hjemmelavede pommes frites og bearnaise. Hertil grøn salat
Lørdag: ---------
Søndag: ---------

fredag den 9. maj 2014

Pizza med rødbede


Pizza med rødbede:
3 små rødløg i tynde skiver
1 spsk. olivenolie
Salt og peber

1 bøf mozzarella
1 mellemstor rødbede
Rucola

Lav dejen herefter.

Varm olien op på en pande og steg løgene til de er godt bløde. Drys med salt og peber.
Tænd ovnen for 250 grader og varm en bradepande op.

Rul dejen meget tyndt ud. Fordel de bløde løg. Fordel ost og herefter rødbedeskiver (jeg brugte en kartoffelskræller).
Bag pizzaen cirka 10 minutter.
Fordel rucolaen over og server.


torsdag den 8. maj 2014

Dhal med raita


Opskriften er lavet med inspiration fra Louisa Lorang - den var vidst med i Go' Appetit for nogle måneder siden.

Dhal med raita (4-5 pers):
4 dl røde linser
10 dl vand
2 løg, hakket
1 aubergine, hakket i tern
Olivenolie til stegning
2 spsk. karry
300 g tomater, groft hakket
Salt

Raita:
3-4 dl yoghurt naturel
3/4 agurk, i mini tern
lidt spidskommen
lidt mynte
lidt citronsaft
Salt og peber

Skyl linserne godt.
Sauter løg og aubergine i lidt olivenolie i en gryde. Det må ikke tage farve.
Tilsæt karry og tomater. Kom linserne og vand i gryden og lad det koge cirka 20-25 minutter.
Smag til med salt og tilsæt eventuelt lidt mere vand.

Rør yoghurt med agurk og krydderier.

Server dahl med raita og en salat.
Her er det grønne bestående af en salat af grønne bønner og tomater - vendt i ramsløgspesto.

tirsdag den 6. maj 2014

Mexicansk coleslaw


Mexicansk coleslaw: 
1 lille spidskål, fint snittet
1 rødløg, skåret i fine skiver
200 g søde majs
3 spsk. smuldret feta
Lidt paprika til topping

Dressing:
2½ dl fromage frais 0,2 %
Saft af 1 lime
Salt og peber

Kom alle ingredienserne til salaten i en kål. Bland dressingen sammen og vend den i coleslawen.
Lad den trække 10-15 minutter.
Drys med lidt paprika på toppen.


mandag den 5. maj 2014

Madplan uge 19

Mandag. Rester fra fredag
Tirsdag: Dahl med raita. Hertil grøn salat
Onsdag: Rester fra tirsdag
Torsdag: Rester fra fryseren
Fredag: -------------------
Lørdag: -------------------
Søndag. Kartoffelpandekager & agurkesalat

fredag den 2. maj 2014

Tortillas med mexicanske ris og hakket oksekød


Tortillas:
2½ dl hvedemel
1 tsk salt
1 spsk. sukker
2 æg
3 dl mælk

Æg og mælk piskes sammen. Hvedmel, salt og sukker blandes i. Dejen piskes til der ikke er klumper i. Steg dem på en pande - eventuelt med lidt fedtstof.

Mexicanske ris:
2 dl ris
1 løg
1 fed hvidløg
2 dåser flåede tomater
1 tsk salt

Løg og hvidløg finthakkes og svitses i en gryde. Tilsæt tomaterne, ris og salt. Kog risene efter anvisning af pakken.

Oksekød:
300 g hakket oksekød
1 løg
½ tsk. frisk chili
Salt og peber

Chili, løg og hvidløg finthakkes og svitses. Tilsæt kødet og svits med. Smag til med salt og peber.

Saml en tortilla med mexicanske ris, oksekød og eventuelt revet ost.
Lav en guacamole som tilbehør.

torsdag den 1. maj 2014

Kylling cassoulet


Kylling cassoulet:
150 g hvide bønner
1 hel kylling
2 rødløg
1 spsk. olivenolie
300 g chorizopølser
8 dl grøntsagsbouillon
2 laurbærblade
1 bdt. persille
Salt og peber
50 g sorte oliven

Sæt bønnerne i blød i koldt vand dagen før. Udblød 12 timer.

Rens kyllingen og parter den. Skær de pillede løg i både.
Varm olien op i en stegegryde og steg chorizopølserne. Tag dem op, når de er let sprøde.
Brun herefter løg og kylling i det resterede fedt. Tilsæt chorizo, udblødte afdryppede bønner, bouillon, laurbærblade og persille.
Læg låg på gryden og lad den simre i cirka 1 time ved svag varme indtil bønnerne er møre.
Smag til med salt og peber og drys med oliven.
Server med salat og eventuelt brød.


Opskriften er lavet med inspiration herfra.

onsdag den 30. april 2014

Grillkylling



Grillkylling:
1 kylling - cirka 1300 g
6 fed hvidløg, presset
2 spsk. spidskommen
2 spsk. paprika
1 tsk. tørret oregano
1 tsk. brun farin
Saft af 1 lime
2 spsk. rødvinseddike
2 spsk. olivenolie
Salt og peber

Bland alle ingredienserne sammen til marinaden og kom det i en pose sammen med kyllingen. Fordel marinanden godt på kyllingen og lad den trække i køleskabet i 2-3 timer.
Kom kyllingen i et ildfastfad og giv den cirka 1 times tid til den er mør og gennemstegt.
Lad den hvilke 10 minutter inden den skæres ud, så alt saften ikke render ud.
Server kyllingen med kartoffelbåde og en god coleslaw.

tirsdag den 29. april 2014

Ramsløg - et væld af muligheder

Ramsløg er flotte lange blade, som har en duft som minder om hvidløg. Smagen har en smag af purløg.
Man skal passe lidt på med at plukke dem, da de ofte kan forveksles med Høst-Tidløs og Linjekonvaller, hvilket er meget giftige.
Man kan kende ramsløg på deres blomster og duften.

Her er et bud på nogle forskellige anvendelsesmuligheder.

Ramsløgsolie:
Med inspiration herfra
100 g ramsløg
2 dl rapsolie

Skyl bladene og afdryp godt.
Kom bladene i en blender og kør. Tilsæt olien i en stråle og blend ramsløg og olie til en flot masse. Sigt olien gennem en finmasket sigte. Opbevar olien i et tæt glas eller en flaske.
Anvendes i marinader, på salat, risotto eller til aioli.


Ramsløg-smør:
200 g blødt smør
100 g ramsløg
2 tsk. citronsaft
Havsalt

Hak ramsløg fint - eventuelt i en foodprocessor. Bland det med det bløde smør. Smag til citronsaft og salt. 
Opbevares på køl eller frost. 

Ramsløg-salt:
100 g ramsløg
300 g groft salt

Skyl og afdryp ramsløg. Kom ingredienserne i en foodprocessor og kør det til det er fint grønt pulver. Bred saltet ud på en blade med bagepapir og tør det ovnene ved 50-75 grader i cirka 1 time -til det er tørt. 
Rør i saltet undervejr. Afkøl og opbevar på glas. 
Drys saltet på kogte kartofler, fritter, salater, æggemadder. 

Man kan også bruge andre former for krydderurter. 

Ramsløgspesto:
Med inspiration herfra. 

25 ramsløgsblade
2-3 dl rapsolie eller olivenolie
1½ dl revet parmesanost
1 dl solsikkekerner
Citronsaft
Salt

Skyl ramsløgene grundigt. 
Blend alle ingredienserne og smag til med citronsaft og salt. 

Jeg har prøvet både med rapsolie og olivenolie. Jeg synes pestoen med rapsolien er klart at foretrække, da olien ikke overtager smagen af ramsløg. Men det er jo smag og behag. 

Jeg har kommet det meste i små poser og kommet i fryseren til diverse kartoffelsalater, pastasalater osv. 

mandag den 28. april 2014

Madplan uge 18

Mandag: Broccoli-couscous med fiskefrikadeller
Tirsdag: Dhal med raita. Hertil bagte tomater
Onsdag: Rester fra søndag
Torsdag: Suppe rester fra fryseren
Fredag: Koteletter i fad med kokosmælk. Hertil nudler og salat
Lørdag: ---------
Søndag: Pizza med rødbeder og rucula. Hertil grøn salat

torsdag den 24. april 2014

Pulled duck


Pulled duck:
4 andelår
3 dl hvidvin
Salt og peber

Kom krydrede andelår i en udblødt Römertopft sammen med hvidvin og kom dem i ovnen ved 150 grader i 5-6 timer. Nu vil kødet falde direkte af benet. Træk kødet fra hinanden.

Saml en tortilla, eller i dette tilfælde et hvidkålsblad (hvis man ønsker at spare på kulhydraterne), med andekød, salat, revne gulerødder, tzatziki og sød chilisauce. Top med det grønne fra forårsløg.
Rul sammen og den er klar til at blive spist.