Velkommen til
Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele
onsdag den 30. april 2014
Grillkylling
Grillkylling:
1 kylling - cirka 1300 g
6 fed hvidløg, presset
2 spsk. spidskommen
2 spsk. paprika
1 tsk. tørret oregano
1 tsk. brun farin
Saft af 1 lime
2 spsk. rødvinseddike
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
Bland alle ingredienserne sammen til marinaden og kom det i en pose sammen med kyllingen. Fordel marinanden godt på kyllingen og lad den trække i køleskabet i 2-3 timer.
Kom kyllingen i et ildfastfad og giv den cirka 1 times tid til den er mør og gennemstegt.
Lad den hvilke 10 minutter inden den skæres ud, så alt saften ikke render ud.
Server kyllingen med kartoffelbåde og en god coleslaw.
tirsdag den 29. april 2014
Ramsløg - et væld af muligheder
Ramsløg er flotte lange blade, som har en duft som minder om hvidløg. Smagen har en smag af purløg.
Man skal passe lidt på med at plukke dem, da de ofte kan forveksles med Høst-Tidløs og Linjekonvaller, hvilket er meget giftige.
Man kan kende ramsløg på deres blomster og duften.
Her er et bud på nogle forskellige anvendelsesmuligheder.
Ramsløgsolie:
Med inspiration herfra
100 g ramsløg
2 dl rapsolie
Skyl bladene og afdryp godt.
Kom bladene i en blender og kør. Tilsæt olien i en stråle og blend ramsløg og olie til en flot masse. Sigt olien gennem en finmasket sigte. Opbevar olien i et tæt glas eller en flaske.
Anvendes i marinader, på salat, risotto eller til aioli.
Ramsløg-smør:
Man skal passe lidt på med at plukke dem, da de ofte kan forveksles med Høst-Tidløs og Linjekonvaller, hvilket er meget giftige.
Man kan kende ramsløg på deres blomster og duften.
Her er et bud på nogle forskellige anvendelsesmuligheder.
Ramsløgsolie:
Med inspiration herfra
100 g ramsløg
2 dl rapsolie
Skyl bladene og afdryp godt.
Kom bladene i en blender og kør. Tilsæt olien i en stråle og blend ramsløg og olie til en flot masse. Sigt olien gennem en finmasket sigte. Opbevar olien i et tæt glas eller en flaske.
Anvendes i marinader, på salat, risotto eller til aioli.
Ramsløg-smør:
200 g blødt smør
100 g ramsløg
2 tsk. citronsaft
Havsalt
Hak ramsløg fint - eventuelt i en foodprocessor. Bland det med det bløde smør. Smag til citronsaft og salt.
Opbevares på køl eller frost.
Ramsløg-salt:
100 g ramsløg
300 g groft salt
Skyl og afdryp ramsløg. Kom ingredienserne i en foodprocessor og kør det til det er fint grønt pulver. Bred saltet ud på en blade med bagepapir og tør det ovnene ved 50-75 grader i cirka 1 time -til det er tørt.
Rør i saltet undervejr. Afkøl og opbevar på glas.
Drys saltet på kogte kartofler, fritter, salater, æggemadder.
Man kan også bruge andre former for krydderurter.
Ramsløgspesto:
Med inspiration herfra.
25 ramsløgsblade
2-3 dl rapsolie eller olivenolie
1½ dl revet parmesanost
1 dl solsikkekerner
Citronsaft
Salt
Skyl ramsløgene grundigt.
Blend alle ingredienserne og smag til med citronsaft og salt.
Jeg har prøvet både med rapsolie og olivenolie. Jeg synes pestoen med rapsolien er klart at foretrække, da olien ikke overtager smagen af ramsløg. Men det er jo smag og behag.
Jeg har kommet det meste i små poser og kommet i fryseren til diverse kartoffelsalater, pastasalater osv.
mandag den 28. april 2014
Madplan uge 18
Mandag: Broccoli-couscous med fiskefrikadeller
Tirsdag: Dhal med raita. Hertil bagte tomater
Onsdag: Rester fra søndag
Torsdag: Suppe rester fra fryseren
Fredag: Koteletter i fad med kokosmælk. Hertil nudler og salat
Lørdag: ---------
Søndag: Pizza med rødbeder og rucula. Hertil grøn salat
Tirsdag: Dhal med raita. Hertil bagte tomater
Onsdag: Rester fra søndag
Torsdag: Suppe rester fra fryseren
Fredag: Koteletter i fad med kokosmælk. Hertil nudler og salat
Lørdag: ---------
Søndag: Pizza med rødbeder og rucula. Hertil grøn salat
torsdag den 24. april 2014
Pulled duck
Pulled duck:
4 andelår
3 dl hvidvin
Salt og peber
Kom krydrede andelår i en udblødt Römertopft sammen med hvidvin og kom dem i ovnen ved 150 grader i 5-6 timer. Nu vil kødet falde direkte af benet. Træk kødet fra hinanden.
Saml en tortilla, eller i dette tilfælde et hvidkålsblad (hvis man ønsker at spare på kulhydraterne), med andekød, salat, revne gulerødder, tzatziki og sød chilisauce. Top med det grønne fra forårsløg.
Rul sammen og den er klar til at blive spist.
onsdag den 23. april 2014
Kinesiske frikadeller med chili og ingefær samt kål-nudelsalat
Kinesiske frikadeller:
350 g hakket svinekød
1 lille rød peberfrugt, hakket meget fint
1 tsk. chiliflager
2 tsk hakket ingefær
4 fed hvidløg, presset
2 tsk. vineddike
2 tsk. sojasauce
2 tsk. sukker
½ tsk. salt
½ tsk. peber
Rør kødet med peberfrugt, chili, ingefær og presset hvidløg. Tilsæt vineddike, sojasauce, sukker, salt og peber.
Form farsen til 8 frikadeller og steg dem på en pande med lidt olie.
Sæt eventuelt frikadellerne på et træspyd ved servering.
Kål-nudelsalat:
Kog nudlerne.
Snit en blanding af rødkål og hvidkål. Skær gulerødder med et julienne skærer, så man får fine små strimler. Tilsæt 1 spsk. olie, 2 spsk. æbleeddike samt lidt salt og lad kålen trække en times tid i køleskabet. Tilsæt bønnespirer, kogle nudler samt koriander og kom det på en tallerken. Drys med lidt saltede peanuts og/kokosflager.
Top med et spyd med frikadellerne.
mandag den 21. april 2014
Madplan uge 17
Mandag: Kyllingelår med pastasalat vendt i karrydressing
Tirsdag: Pulled pork burgere
Onsdag: Lasagnerester fra fryseren
Torsdag: Rødbederåkost med hvide bønner. Hertil farsbrød-rester fra fryseren
Fredag: Mexicansk aften: Fylde hjemmelavede pandekager med tomatris og oksekød
Lørdag: Falafler
Søndag: Kyllinge cassoulet
Tirsdag: Pulled pork burgere
Onsdag: Lasagnerester fra fryseren
Torsdag: Rødbederåkost med hvide bønner. Hertil farsbrød-rester fra fryseren
Fredag: Mexicansk aften: Fylde hjemmelavede pandekager med tomatris og oksekød
Lørdag: Falafler
Søndag: Kyllinge cassoulet
onsdag den 16. april 2014
Kyllingefond
Resterne af grillkyllingen blev pillet af skroget og gemt. Skroget samt indmaden blev herefter kogt i flere timer for derefter at blive brugt på en suppe med grøntsager og kød og melboller.
Opskriften er med inspiration fra Valdemarsro.
Kyllingefond:
Skroget og indmad fra en kylling
Eventuelt stegesky fra tilberedningen
2 spsk. æbleeddike
1 spsk. hele peberkorn
2 løg i store tern
1 tsk. tørrede chiliflager
2 spsk. tørret timian
1 tsk. tørret rosmarin
1½ liter vand
Kom alle ingredienserne til fonden i en gryde og lad det koge langsomt op. Når det småkoger, skrues der helt ned for varmen. Nu skal det have lov at simre svagt i 6-8 timer til fonden er mørk og fyldt med smag.
Hæld suppen gennem en sigte og stil den på køl til dagen efter.
Skrab overskydende fedt af toppen, og den gelé-agtige fond er klar til at blive varmet til en god suppe, hvor man kan tilsætte det man ønsker.
mandag den 14. april 2014
Madplan uge 16
Mandag: Pastaret med rest af en steg, champignoner og fløde. Hertil broccolisalat
Tirsdag: Græskarsuppe rester fra fryseren
Onsdag: ----------
Torsdag: ----------
Fredag: -----------
Lørdag: ---------
Søndag: Pulled Chicken Cajon Taco
Tirsdag: Græskarsuppe rester fra fryseren
Onsdag: ----------
Torsdag: ----------
Fredag: -----------
Lørdag: ---------
Søndag: Pulled Chicken Cajon Taco
fredag den 11. april 2014
Fiskeburger med coleslaw
Fiskeburger med coleslaw:
250 g torskefilet
3 spsk. cajun spicemix fra Urtekram
2 fuldkornsburgerboller
Salat
Tomat
Agurk
Coleslaw:
Hvidkål, fintsnitter
Gulerødder, groft revet
Dressing:
2 dl fromage frais
2 tsk. dijonsennep
1 spsk. æblecidereddike
1 spsk. sukker
Salt og peber
Vend torskefileterne i krydderblandingen og steg dem på en pande i lidt olivenolie.
Coleslaw:
Bland ingredienserne sammen til dressengen og vend den sammen med hvidkål og gulerødder.
Saml burgeren og servér.
torsdag den 10. april 2014
Linse-spinatdahl med topping
Linse-spinatdahl (4 pers):
2 tsk. garam masala - alternativt karry
5 kardemommekapsler
200 g røde linser
7 dl grøntsagsbouillon
4 fed hvidløg
2 mellemstore gulerødder - eller persillerødder, pastinak osv.
100 g frossen helbladet spinat
Salt
Topping:
1 mango i tern
1 kokosnød - kødet i flager lavet med en kartoffelskræller
Rist garam masala i en gryde ved middelvarme i 30 sekunder - ryst lidt undervejs så det ikke brænder på.
Hak kardemommekapslerne groft (brug eventuelt en morter). Skyl linserne godt en sigte (vigtigt! på grund af giftstoffet lektin) og tilsæt dem gryden. Tilsæt kardemomme og bouillon.
Pil hvidløgene og hak dem fint og tilsæt dem.
Lad linserne simre under låg i cirka 25 minutter.
Mens dahlen simrer, skrælles gulerødderne og de skæres i små tern.
Efter 20 minutter tilsættes gulerødder og spinat, og det koges med de sidste 5 minutter.
Smag til med salt og server med topping.
Opskriften er fra den skønne kogebog; Suveræne salater - Året rundt.
onsdag den 9. april 2014
Cassoulet med bønner, bacon og hvidvin
Ikke den kønneste ret, at tage billeder af. Men ikke desto mindre var det en fantastisk ret på en regnfuld tirsdag.
Cassoulet med bønner, bacon og hvidvin (4-6 pers):
500 g hvide bønner
400 g bacon i tern
3 løg, finthakket
5 fed hvidløg, finthakket
2 dl hvidvin
5 laurbærblade
2 tsk. paprika
2 tsk. tørret timian
1 stor dåse tomatpuré
1 liter vand
2 grøntsagsbouillon terninger
Olie
Salt og peber
Sæt bønnerne til udblødning i 24 timer. Hæld vandt fra bønnerne.
Svits løg, hvidløg og bacon i lidt olie i en stor gryde.
Tilsæt hvidvin, laurbærblade, paprika, timan og tomatpuré.
Kom vand og bouillonterninger samt bønner i gryden og lad det simre i cirka 1-1½ time indtil bønnerne er møre.
Smag til med salt og peber.
Lavet med inspiration herfra.
tirsdag den 8. april 2014
Restemad: Tøm køleskabet salat
Denne salat er en god blanding af alt hvad køleskabet indeholdte og trængte til at blive brugt.
Der har længe lagt 1/4 hvidkålshoved, som så nu blev brugt på denne salat.
Hvidkål, fintsnittet
Snackpeber, i fine strimler
Rødløg, i fine strimler
Frosne ærter
Olivenolie
Æblecidereddike
Salt
Bland alle ingredienserne sammen og lad salaten trække i nogle timer - den bliver bedst på denne måde.
Abonner på:
Opslag (Atom)