Velkommen til
Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele
lørdag den 14. juni 2014
Moules au safran
Lækker sommermad, som er fantastisk på terrassen. Jeg har altid været ret glad for muslinger, men har kun fået de lidt mere "kedelige" hvidvinsdampede. Denne opskrift sætter virkelig prikken over i'et over opskrifter med muslinger. Opskriften er fundet hos Gastromand.
Moules au safran (3-4 pers):
2 kg blå muslinger
2 løg
4 fed hvidløg
1 porre
1 lille bdt. persille
1 stor kvist timian
½ flaske tør hvidvin
Lidt olivenolie
1 stort nip safran
1 stort glas tør hvidvin
2½ dl piskefløde
Salt og friskkværnet peber
Rengør muslingerne grundigt under rindende vand.
Hvis muslingen er åben, så bank den mod vasken og læg den til side - de muslinger som ikke har lukket sig efter et par minutter smides ud med det samme.
Find en stor gryde. Hak løg og hvidløg fint, og skær porren i tynde ringe. Hak persille groft. Hæld lidt olivenolie i gryden og sæt den på varmen. Tilsæt løg, hvidløg, porre, persille og timian og lad det sautere en stund under omrøring. Det skal ikke brunes, men blot falde sammen.
Hæld hvidvin på, og kog op. Tilsæt de rensede muslinger. Kværn godt med peber og læg et tætsluttende låg på. Ryst gryden af og til, så muslingerne bytter lidt plads. Varmen skal være høj.
Efter 7-8 minutter skal muslingerne have åbnet sig. Si nu suppen fra muslingerne, og kom suppen tilbage i gryden. Kog den ind sammen med et stort glas tør hvidvin. Herefter skal suppen gerne smage kraftigt af muslinger. Tilsæt fløde og et stort nip safran og lad suppen koge igennem ved svag varme til safranen giver suppen farve.
Smag til med salt og peber og tilsæt muslingerne. Rør lidt rundt og server.
Server med godt brød til at suge den lækre suppe op.
fredag den 13. juni 2014
Grillet hornfisk med rosmarin og timian. Hertil spidskål og kikærter
Lækker sommeret med en anden type fisk end man måske lige er vant til. Opskriften er lavet med inspiration fra Skagenfood.
Grillet hornfisk med spidskål og kikærter (2 pers):
400 g renset hornfisk i cirka 10 cm lange stykker
2 tsk. hvidløgspulver
0,5 bdt. timian
0,5 bdt. rosmarin
½ øko citron
150 kogter kikærter
1 spidskål
50 g smør
Salt og peber
Kødsnor
Olivenolie
½ dl vand
Krydr fisken med salt og peber i bugen og fyld dem op med timian og rosmain. Drys med hvidløgspulver og citronskal. Bind dem sammen med kødsnor. Lad dem trække 1-2 timer i køleskabet.
Grill ved middelvarme på grill eller en grillpande. De er færdige, når benet begyndet er løsne sig. Det tager 6-8 minutter.
Spidskål renses og deles i 4 stykker, som hænger sammen med stokken.
Læg kål i en gryde med skærefladen nedad, tilsæt ½ dl vand, 50 g smør, lidt salt og citronsaft.
Kog under låg i 1 minut og fjern derefter låget og lad det koge til vandet er fordampet. Fortsæt så kogningen går over i stegning. Steg videre indtil skærefladerne er gyldne.
Kom en lille klat smør på, og lad det smelte ned mellem bladene. Krydr med salt og peber.
Vend de kogte kikæter i gryden sammen med spidskålen og giv dem lidt farve.
Spis det sammen med en dressing rørt på skyr og rygeost, samt salt og peber.
torsdag den 12. juni 2014
Bagt tomatsalat
Bagt tomatsalat:
8 tomater
Salt - eventuelt røget salt fra Mariager Saltcenter
2 spsk. olivenolie
1 tsk. balsamico glaze
Halver tomaterne og placer dem på en bageplade. Drys dem med salt, og sæt ovnen på 200 grader. Giv dem 60 minutter og sluk nu ovnen. Lad dem stå i ovnen omkring 4-5 timer.
Bland olivenolie og glaze og vend det med tomaterne.
Tomaterne får en skøn dyp sød smag, som passer perfekt til balsamico.
onsdag den 11. juni 2014
Kyllingeruller
Kyllingeruller:
2 store kyllingefileter
6 skiver bacon
Ramsløgspesto
Ricotta
Bank kyllingerfileterne flade med en kødhammer.
Smør med ricotta og pesto og rul dem (pas på med ikke at smøre et for tykt lag, da den så kan være svær at rulle). Sno nu 3 skiver bacon om hver kyllingerulle. Steg dem på en pande på alle sider, så de får en jævn stegning.
tirsdag den 10. juni 2014
Madplan uge 24
Mandag: -----
Tirsdag: Torskepakker. Hertil blomkålssalat med abrikos, forårsløg og æble
Onsdag: Tikka Masala rester fra fryseren. Hertil spidskålssalat samt kogte ris
Torsdag: Lun salat med mini kartofler, grønne asparges og æg. Hertil agurke-/jordbærsalat
Fredag: Tapas; bl.a.. melon med skinke, vitello tonnato mm.
Lørdag: ------------
Søndag: Rester
Tirsdag: Torskepakker. Hertil blomkålssalat med abrikos, forårsløg og æble
Onsdag: Tikka Masala rester fra fryseren. Hertil spidskålssalat samt kogte ris
Torsdag: Lun salat med mini kartofler, grønne asparges og æg. Hertil agurke-/jordbærsalat
Fredag: Tapas; bl.a.. melon med skinke, vitello tonnato mm.
Lørdag: ------------
Søndag: Rester
fredag den 6. juni 2014
Perlebyg med rygeost, grønt og laks
Lækker, lækker sommeret lavet med inspiration fra Sæson.
Perlebyg med rygeost, grønt og laks (2-3 pers):
250 g grønne asparges
100 g perlebyg
1 terning hønsebouillon
1 bdt. radiser
1 agurk
1 lille håndfuld krydderurter - vi brugter dild, purløg og basilikum
100 g rygeost - eventuelt ricotta eller feta
200 g laks
Salt og peber
Kog perlebyg i bouillon som angivet på pakken. Køl af.
Kom laks i et ildfast fad og krydr med salt og peber. Sæt det i ovnen ved cirka 200 grader i 12-15 minutter.
Knæk den nederste ende af aspargesene , og skær dem i snitter på cirka 3 cm. Hæld kogene vand over dem, og lad dem trække 2-3 minutter.
Skær radiser i skiver og agurk i små tern. Hak krydderurterne.
Vend perlebyg med asparges, radiserne, agurk, krydderurter samt flager af laksen.
Krydr med salt og peber. Anret med små klatter af rygeost.
torsdag den 5. juni 2014
Grøn aspargessuppe med rygeost og grønne ærter
En virkelig skøn forårs-/sommerret, lavt med inspiration fra Råvarecirkus. Rygeosten giver lige suppen det ekstra pift, som gør at den bliver sommerlig og får en skøn smag.
Grøn aspargessuppe:
1 bdt. grønne asparges
2 spsk. olivenolie
1 løg, ginthakket
½ liter grøntsagsbouillon
1 stor håndfuld grønne ærter
1 lille bdt. dild, hakket
2 spsk. rygeost
2 spsk. creme fraiche
1 spsk. æblecidereddike
Salt og peber
Sauter løget i olivenolien. Skær asparges i mindre stykker, men gem hovederne til pynt.
Kom aspargsene i gryden og sauter med i nogle minutter.
Hæld den kogene bouillon over aspargsene og lad den simre 2 minutter. Blend med det samme. Tilsæt rygeost og creme fraiche i suppen og smag til med salt, peber og æblecidereddike.
Server suppen pyntet med masser af dild, ærter og aspargeshovederne.
onsdag den 4. juni 2014
Kartoffel og fennikelgratin
Kartoffel og fennikelgratin (2-3 pers):
5 mellemstore kartofler
1 fennikel
1 stort løg
1 spsk. tørret estragon
Salt og peber
3 spsk. revet parmesan
250 ml madlavningsfløde
1 dl mælk
Skær kartoflerne i 3 mm skiver. Skær løg og fennikel i tyndere skiver.
Kom det i et ildfastfad sammen med estragon, salt og peber. Drys med parmesan og kom madlavningsfløde og mælk ved.
Bag i cirka 45-50 minutter ved 200 grader til kartoflerne er møre.
Opskriften er lavet med inspiration herfra.
tirsdag den 3. juni 2014
Madplan uge 23
Mandag: Grillet hornfisk med rosmarin og timian. Hertil spidskål, kikærter og rygeostcreme
Tirsdag: Tunsalat med pasta og majs. Hertil spidskålssalat
Onsdag: Lasagne rester fra fryseren. Hertil hvidkålssalat
Torsdag: Broccolisalat med ris. Hertil farsbrøds-rester fra fryseren
Fredag: Grill - sørge for tilbehør
Lørdag: Hjemmelavet frisk pasta med svampe-ricottasauce. Hertil grøn salat
Søndag: Vietnamesiske forårsruller med kødrester fra fryseren.
Tirsdag: Tunsalat med pasta og majs. Hertil spidskålssalat
Onsdag: Lasagne rester fra fryseren. Hertil hvidkålssalat
Torsdag: Broccolisalat med ris. Hertil farsbrøds-rester fra fryseren
Fredag: Grill - sørge for tilbehør
Lørdag: Hjemmelavet frisk pasta med svampe-ricottasauce. Hertil grøn salat
Søndag: Vietnamesiske forårsruller med kødrester fra fryseren.
fredag den 30. maj 2014
Hyldeblomst sorbet
Hyldeblomst sorbet:
6 dl koncentreret hyldeblomstsaft
2 dl vand
2 æggehvider
Pisk æggehviderne stive, inden saften og vandet forsigtigt blandes i sammen med æggehviderne.
Hæld det i en plastbøtte og stil den i fryseren. Rør i bøtten 3-4 gange i timen, indtil den er frossen.
Opskriften er lavet med inspiration fra Piskeriset.
torsdag den 29. maj 2014
Pestosnegle
Til aspargessuppen ville jeg bage nogle brød til. Da jeg faldt over Pestosneglene, tænkte jeg at de ville passe super godt til suppen samt de vil være gode i madpakke. Derudover var det en oplagt mulighed for at bruge den ramsløgspesto, der ligger på lager i fryseren.
Pestosnegle:
25 g gær
5 dl lunkent vand
3 dl rugmel
6 dl hvedemel
2 tsk. salt
1 spsk. sirup
Pesto efter eget valg - her er brugt ramsløgspesto.
Rør gæren ud i vandet og tilsæt rugmel. Rør det ud i vandet og tilsæt så salt, sirup og halvdelen af hvedemelet.
Ælt dejen og tilsæt resten af hvedemelet. Ælt grundigt. Dæk med et viskestykke og lad den hæve 60 minutter.
Strø en god mængde mel ud på køkkenbordet og spred det godt. Rul dejen ud på bordet med en kagerulle.
Smør pesto på dejen, og rul den sammen på den lange side.
Beklæd to bageplader med bagepapir og skær dejrullen ud i passende stykker.
Lad sneglene efterhæve 15-20 minutter. Pensl dem med mælk og bag dem ved 210 grader i 20-25 minutter.
onsdag den 28. maj 2014
Marokkansk pebergryde med æg
En virkelig virkelig lækker ret, som jeg, efter have set den hos Kødfri fredag, har glædet mig til at lave den. Jeg var dog lige nødt til at vente på et godt tilbud på peberfrugter.
Retten bliver især lækker med drysset hakket koriander - specielt på couscousen.
Marrokansk pebergryde med æg:
1 spsk. spidskommen
1 stort løg, skåret i både
4 fed hvidløg, hakket
1/4 dl olivenolie
4 store peberfrugter i forskellige farver, skåret i strimler
½ kg squash (cirka 2 i supermarkeds størrelser), skåret i 3 mm tykke, halve skiver
2-3 tsk. stødt kanel
chili efter smag
2 spsk. hakket ingefær
Citronsaft
Salt og sukker
4 æg
Hakket koriander eller eventuelt persille
Rist spidskommen på en tør pande. Hæld olivenolien i panden. Tilsæt læg og hvidløg. Svits til løgene er gyldne.
Tilsæt peberfrugterne i strimler og svits et øjeblik.
Tilsæt squash i skiver, kanel, chili samt ingefær. Svits endnu et par minutter og tilsæt 1 dl vand i panden.
Lad det koge op.
Smag retten til med chili, knael, citronsalt, salt og et nip sukker.
Nu kan man vælge at hælde grøntsagerne over i et ildfast fad eller lade det være i panden (hvis den kan gå i ovnen).
Lav fire små fordybninger og slå æggene ud heri.
Sæt panden/fadet i ovnen ved 200 grader i 9-11 minutter til æggene er halvfaste.
Drys med hakket koriander og server med couscous.
Abonner på:
Opslag (Atom)