Velkommen til

Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele

onsdag den 30. januar 2013

Grønkålstærte uden bund

Eftersom eg forsøger at skære godt ned på kulhydraterne lavede jeg derfor denne tærte uden bund. Så egentlig er det ikke en tærte, men nærmere en frittata. Men opskriften lød på en tærte uden bund, så deraf navnet.
Jeg fandt opskriften hos Xenia, men lavede opskriften om, så den ikke indeholder så meget fedt.


250 g grønkål
1 spsk. olivenolie
6 æg
2,5 dl minimælk
100 g revet mozzarella
Salt og peber
100 g hasselnødder

Rib bladene og hak dem mellemfint. Jeg hakkede det hurtigt i food-processoren.
Varm olien op i en gryde og svits grønkålen heri, meget kort, og lad herefter kålen dampe under låg indtil den er faldet lidt sammen.

Hak hasselnødderne groft.

Pisk æggene sammen med mælk, revet ost , salt og peber.

Fordel kålen i et ildfastfad og hæld æggemassen over. Drys med nødderne.

Bages i ovnen ved 180 i 25 minutter, eller indtil æggemassen er stivnet - min var ret tyk så tog lidt længere tid.

tirsdag den 29. januar 2013

Blomkålssuppe

I aftes fik vi en lækker blomkålssuppe. Nem at lave og smager og mætter godt.

Opskriften er som følgende:

1 blomkål
1 løg
4 fed hvidløg
5 dl hønsebouillon
5 dl mælk
20 g smør
Smag til med limesaft, salt og peber

Svits løg og hvidløg. Tilsæt blomkål i buketter og svits det med. Kom herefter bouillon og mælk og lad det koge indtil blomkålet er mørt.
Blend og krydr med salt, peber og limesaft.
Rør herefter de 20 g smør i suppen.

Jeg ristede nogle bacontern som topping.


mandag den 28. januar 2013

Madplan uge 5

Mandag: Blomkålssuppe med bacontern
Tirsdag: Grønkålstærte uden bund med rødkålssalat
Onsdag: Rester af blomkålssuppe fra mandag
Torsdag: Rest fra fryseren
Fredag: Korn taboulleh med rødbede, granatæble og mynte. Dertil avocado-appelsinsalat
Lørdag: Rest af chili con carne (alene hjemme)
Søndag: Rødbede-grønkålssalat med avocado og ristede mandler. Dertil kyllingefilet.

tirsdag den 22. januar 2013

Madplan uge 4 - lidt forsinket

Mandag: Rester af bulgursret som kom med hjem søndag
Tirsdag: Wokret med kalkun-strimler
Onsdag: Champignondeller med gulerodscreme
Torsdag: Grønkålstærte uden bund med hasselnødder og coleslaw
Fredag: Chili con carne med butternut squash
Lørdag: --------------------------
Søndag: Suppe fra fryseren


torsdag den 10. januar 2013

Mexican Pulled Chicken

Vi spiser meget kylling, men det kan hurtigt godt blive kedeligt med det sædvanlige stegte kyllingebryst. 
Jeg faldt derfor over en opskrift HER og har derfra foretaget mine egne justeringer. 



Vi fik det på bund af rødkål og grønkål sammen med rødløg, tomater og guacamole. 

Sauce:
2 dåser hakkede tomater
2 tsk rødvinseddike
3-5 fed hvidløg
4 tsk chilipulver
1 spsk spidskommen
1-2 spsk oregano
1 spsk. brun farin
Salt og peber


500 g kyllingefilet
1 lille løg
1 spsk. olivenolie


fremgangsmåde:
1) Blend alle ingredienserne til saucen sammen med stavblenderen
2) Skær løget i små tern.
3) Varm olien op i en gryde med stor bund eller en sautérpande.
4) Svits løgene i olien til de er gennemsigtige.
5) Steg kyllingebrysterne 3 min. på hver side i gryden sammen med løgene.
6) Hæld saucen over kyllingen og bring i kog.
7) Lad kyllingen simre i saucen i ca. 20 min. til den er helt mør.
8) Tag kyllingen op og træk kødet fra hinanden med to gafler.
9) Kom den 'pulled' kylling tilbage i saucen og varm igennem 5 min. og smag til med salt, peber og evt. ekstra krydderier.





tirsdag den 8. januar 2013

Koldthævede boller


1 liter vand (koldt)
En kvart pakke gær
2 spsk groft salt
2 spsk honning
500 gram havregryn
600 gram hvedemel

Vand, gær, salt og honning røres. Havregryn i og røres. Til sidst røres melet i. Bliver en klistret masse.

Hæver i køleskab mindst 8 timer, men kan stå i op til 5 døgn.

Sættes på plade med våd ske. (dejen er stadigvæk klister klister)

Bager ved 200 grader ca. 25minutter

Alternativt kan man også tilsætte hakkede mandler, nødder eller solsikkekerner - det er kun fantasien der sætter grænser.  

onsdag den 2. januar 2013

GO Kur 2013


Har I set GO Kur 2013 -jeg er tilmeldt deres mailliste med Christian Bitz opskrifter - man får derved tilsendt en madplan med opskrifter og indkøbslister.

Du kan gå ind og tilmelde dig HER

Jeg har indtil nu fået tilsendt Bitz's madplan hver fredag -mest for at få inspiration til aftenmaden. Det er også mest derfor jeg har tilmeldt mig denne. Jeg har været en del af FitnessDK's slank hold, og de efterlever Bitz's principper om hvordan tallerkenen skal inddeles (50 % grønt, 25 % kød og 25 % kulhydrat i form af ris, pasta eller kartofler).
Mit generelle problem er at få inspiration især når det gælder madpakker til frokost og diverse mellemmåltider.

Har I nogle gode eksempler på mellemmåltider og madpakker?

lørdag den 29. december 2012

Müsli med kokos og chokolade

Herhjemme kan vi ret godt lide müsli, men er ikke ret glade for de købte. Derfor er jeg begyndt at eksperimentere med at lave min egen. Jeg har lavet denne til min veninde i værtindegave, fordi hun er helt vild med den. Jeg har ofte lavet den til brunch - synes den er god dertil på grund af den mørke chokolade.


5 dl havregryn
½ dl hørfrø
½ dl solsikkekerner
½ dl græskarkerner
1 dl mandler, grofthakket
1 dl hasselnødder, grofthakket
1 dl kokosmel
6 tern mørk chokolade, grofthakket
1½ dl kogende vand
2 spsk. honning

Kom havregryn, frø, kerner og nødder i en bradepande. Opløs honningen i den varme vand og bland derefter det hele, så det hele bliver fugtigt.
Rist blandingen i ovnen ved 180-200 grader i 20-25 minutter.
Når blandingen er blevet helt kold, blandes kokosmel og chokolade i blandingen. Kom derefter blandingen i tætlukket emballage.


lørdag den 22. december 2012

Peberkager

Som beskrevet tidligere, så vil jeg i år bager peberkager, som værtindegaver til årets forskellige julebesøg. De blev ikke helt så fine som jeg havde håbet, men synes det går an. Min sprøjtepose havde ikke en tyl, som var tynd nok.




Opskriften fandt jeg HER







onsdag den 19. december 2012

Gulerodssuppe med valnøddepesto

Denne suppe er nok den bedste gulerodssuppe jeg har smagt længe. Den er fra en af mine mange udklip, så jeg ved ikke hvor den præcis kommer fra.

4 personer
600 g skrællede gulerødder
300 g skrællede kartofler
200 g skrællet persillerod
1½ L hønsebouillon
200 g cheasy fraiche 9 %
Salt, peber

1 fed hvidløg
25 g valnødder
½ dl hakket persille
1 spsk. olivenolie
1/4 dl citronsaft
25 g revet parmesan




Skør gulerødder, kartofler og persillerødder i mindre stykker og kom dem i en gryde sammen med hønsebouillon. Bring det hele i kog, og lad det koge 30 minutter til grøntsagerne er møre. Blend suppen med fraiche og smag til med salt og peber. 
Findel hvidløg, valnødder, persille, olie og citronsaft med en stavblender. Rør parmesanosten i og smag til med salt og peber. 
Server pestoen til suppen og med groft brød

tirsdag den 18. december 2012

Minestrone med savoykål og ris

Efter jeg købte mit et savoykål og ikke rigtig vidste hvad jeg skulle gøre med det, fik jeg kigget godt igennem mine mange kogebøger. I Sølvskeen fandt jeg denne Minestrone suppe, som passer perfekt til årstiden.




Til 4-6 personer
4 spsk olivenolie
2 porrer, rensede og hakkede
1 tyk skive lufttørret skinke, hakket (jeg brugte i pakke bacon i tern)
1 kvist frist rosmarin
2 tomater, flåede, udkernede, grofthakkede (jeg brugte i 1 dåse hakkede tomater)
600 g savoykål, skåret i strimler
100 g ris
1 spsk parmesan, friskrevet
salt og peber

Varm 1 spsk af olien og 1 dl vand i en gryde, tilsæt porrer, skinke og rosmarin og kog ved lav varme i 10 min. til porrerne er bløde. Tilsæt tomaterne, krydr med salt og peber og kog igen i 10 minutter. Rør kålen i, hæld 1 L varmt vand over, skue op til middel varme og lad suppen simre i 15 minutter. Bring den i kog, tilsæt risene, rør godt rundt og kog videre i endnu cirka 18 minutter (22 minutter, da jeg brugte brune ris). Rør resten af olien og parmesanen i suppen lige inden servering.

Jeg tilsatte mere vand, da jeg syntes den blev alt for tyk efter min smag.

torsdag den 6. december 2012

Grov flutes

Vi lavede nogle lækre flutes til vores suppe i søndags.. Herhjemme går vi meget op i, at vi spiser groft brød, så opskriften, der blev fundet hos Alt for damerne, blev ændret en smule.



25 g gær
½ l vand
1½ spsk salt
1½ tsk honning
200 g rugmel
260 g fuldkornshvedemel 
300 g hvedemel

Smuldr gæren, og rør den sammen med vand i en skål. Tilsæt salt, honning og rugmel, og rør det godt sammen. Kom det sigtede speltmel i skålen, og rør til dejen er jævn og glat i konsistensen. Drys lidt mel på bordnet, og ælt dejen sammen – husk den må godt være lidt blød. Dæk dejen med et klæde, og stil den til hævning i omkring 35-40 min. på et lunt sted. Form herefter dejen til tre lange flute, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dæk dem til og lad dem hæve et lunt sted i cirka 40 min. Snit flutene på skrå med en skarp kniv og bag dem ved 225 grader i cirka 25 min., til de er gyldne og sprøde.