Velkommen til

Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele

torsdag den 3. oktober 2013

Kartoffelsalat med ovnstegte kartofler



Skær en passende mængde kartofler ud i både og lad dem trække i koldt vand i 20 minutter.
Vend dem i olivenolie og salt og kom dem i ovnen til de møre og har fået en flot overflade.
Vend kartoflerne med pesto - jeg brugte en auberginepesto fra Svansø.
Derudover tilsatte jeg sorteoliven og feta med krydderurter. Smag til med salt og peber.

tirsdag den 1. oktober 2013

Ratatouille- og pastasuppe


Jeg fik en masse lækre grøntsager på det ugentlige marked på Ingeslev Boulevard i Aarhus. Da jeg begyndte at finde ud af, hvad alle grøntsagerne skulle bruges til faldt jeg over en opskrift på denne lækre suppe i min kogebog "Den store pastakogebog".

Ratatouille- og pastasuppe:
1 mellemstor aubergine
2 spsk. olivenolie
1 stort løg, hakket
1 stor rød peberfrugt, hakket
1 stor grøn peberfrugt, hakket
2 fed hvidløg, knuste
3 squash i skiver
2 dåser hakkede tomater
1 tsk. tørret oregano
½ tsk. tørret timian
1 l grøntsagsbouillon
45 g fusilli
Parmesan - revet eller i flager

Hak auberginen. For at fjerne den bitre smag lægges auberginestykkerne i en si og drysses rundhåndet med salt. Lad den trække i 20 minutter og skyl den derefter grundigt i koldt vand, hvorefter de duppes tørre med køkkenrulle.
Varm olien op i en gryde og svits løget til det er let gyldent. Tilsæt peberfrugt, hvidløg og squash og lynsteg i 5 minutter.
Tomater, krydderier og bouillon tilsættes og lad det komme i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i 10 minutter eller til grøntsagerne er møre. Tilsæt fusillierne og lad dem koge med i 10-12 minutter, eller indtil de er tilpas møre.
Serveres med et drys af revet parmesan eller i flager samt lækkert brød.

mandag den 30. september 2013

Madplan uge 40

Mandag: Rester fra besøg hos vores forældre
Tirsdag: Asiatisk kyllingesuppe og kål
Onsdag: Rester fra tirsdag
Torsdag: Asiatiske kyllingefrikadeller og nudelsalat
Fredag: ------------------------------------
Lørdag: Gratinerede tortillas med masser af salsa og grøn salat
Søndag: Hjemmelavet "dansk" pizza med oksekød og skinke. Hertil grøn salat

fredag den 27. september 2013

Brændende kærlighed med grøntsager


Den brændende kærlighed blev lavet efter "tøm køleskabet"-metoden. Denne her er tilsat porre, grøn- og rød peber, løg, hvidløg og selvfølgelig bacon i tern.

Mosen blev lavet med knoldselleri og kartofler, cirka halvt af hvert.

onsdag den 25. september 2013

Femkorn flute

Disse flutes blev lavet som tilbehør til Kartoffel-porresuppen, som vi fik for nogle dage siden. Brødene blev virkelig lækre og dejlig sprøde.

Femkorn flute - 6 stk.:
2½ dl mælk
3 spsk. olie
1½ tsk. salt
25. gær
2 dl femkornsblanding
200 g rugmel
200 g hvedemel

Mælk og olie lunes og hældes over gær, salt og femkornsblandingen. Det hele røres sammen og dejen æltes færdig med melet. Pas på den ikke bliver for stiv.
Lad dejen hæve 45 minutter. Slå dejen ned og form 6 små flutes, og lægges til efterhævning på bagepladen.
Stik hurtigt brødet ind under den kolde vandhane (lille stråle) og rids brødet dybt.
Bages ved 225 grader i 14 minutter.

tirsdag den 24. september 2013

Cremet kartoffel-porre suppe med dukkah


Opskriften blev fundet hos Sæson for god smag, og er et virkelig lækkert alternativ til den klassiske og til tider lidt kedelige kartoffel-porresuppe.

Kartoffel-porre suppe:
500 g kartofler
3 porrer
2 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt fennikelfrø
1 liter grøntsagsbouillon
2½ dl kokosmælk

Dukkah;
20 g mandler
20 g hasselnødder
1 spsk. sesamfrø
1 spsk. stødt spidskommen
2 tsk. fennikelfrø
2 tsk. stødt spidskommen
1½ tsk. sorte peberkorn
½ tsk. flagesalt

Suppe: Skræl kartoflerne. Rens porrerne og skær i skiver. Varme oliven i en gryde og svits kartofler og porrer sammen med presset hvidløg og krydderier, uden at det tager farve. Hæld bouillon over grøntsagerne og læg låg på gryden og lad suppen simre i cirka 15 minutter. Hæld kokosmælk i suppen og smag til med salt og peber.

Dukkah: Rist nødder og sesamfrø på en tør pande til de får farve. Hak dem groft. Rist krydderier og peberkorn på panden til de begynder at dufte og stød dem i en morter. Bland krydderierne med nødder, sesamfrø, og salt. Afkøl blandingen.

Server suppe med dukkah på toppen og eventuelt noget godt brød.

søndag den 22. september 2013

Madplan uge 39

Madplanen kommer lige lidt tidligere denne gang, da jeg ved jeg ikke når at komme forbi bloggen i morgen.
God søndag!

Mandag: Rester fra søndag
Tirsdag: Asiatiske kyllingefrikadeller med nudelsalat
Onsdag: Tomatsuppe med pasta og ost
Torsdag: Rester fra onsdag
Fredag: Gratinerede tortillas med masser af salsa og grøn salat
Lørdag: Grydestegt roastbeef med ovnbagte kartofler og grøn salat
Søndag: Hjemmelavet pizza med oksekød og skinke. Hertil grøn salat

Da der er kommet et weekendarrangement ind fra siden har jeg desværre været nødt til at flytte fredag-søndag frem til ugen efter, formentlig. Selvom jeg havde glædet mig til en god "dansk" pizza med masser af fyld.

lørdag den 21. september 2013

Rødbede bygotto med frisk mozarella


Rødbede bygotto med frisk mozzarella:
300 g perlebyg
1 l grøntsagsbouillon
2 rødbeder á 300 g.
25 g smør
Frisk mozzarella
Æblecidereddike
Salt

Kog perlebyggen med grøntsagsbouillonen indtil den har optaget alt væsken - det tager cirka 30 minutter. Og tag det af varmen og lad det stå.
Skrød rødbederne;
Den ene rødbede bliver skåret i tern og koges i 5 minutter.
Den anden rødbede skæres i store stykker og koges indtil stykkerne er møre. Blend rødbedestykkerne med smørret.
Tilsæt 3 dl vand til perlebyggemassen i gryden og tilsæt rødbedepuréen. Kom op og tilsæt derefter rødbedetern og små stykker af frisk mozzarella.
Kog igennem og smag til med salt og lidt æblecidereddike.

fredag den 20. september 2013

Salat med gul squash, avocado og feta



Salat med gul squash, avocado og feta:
1 bakke blandede spæde salater
2 gule squash
Afkølede blancherede sukkerærter
1 moden avocado i tern
Marineret feta i tern - jeg brugte Arla's med hvidløg og persille
Sorte oliven

Dressing:
3 spsk. olivenolie
1 spsk. rød balsamico
1 tsk. sød sennep
1 tsk. brun farin

Steg skiver af squash på en pande i lidt olivenolie og lad den afkøle. Bland med resten af ingredienserne og tilsæt dressingen. Lad den trække i 15 minutter, og server

onsdag den 18. september 2013

Linsedeller



Da jeg så denne opskrift på madblogs.dk var jeg nødt til at prøve dem. Disse linsedeller smager fantastisk! Normalt er det ikke et hit herhjemme når der bliver lavet mad uden kød, men selv manden synes det er gode. Han bad endda om at få resterne med i madpakke. Det skal siges at de virkelig er gode kolde.

For at give dem lidt mere fylde tilsatte jeg frosne snittede grønne bønner, som lige havde fået overhældt kogende vand.

Linsedeller:
250 g tørrede røde linser
125 g grahamsmel
1 løg
3 fed hvidløg
1 æg
Grønne bønner efter behag
Salt og peber
Citronsaft
Olie til at stege i

Skyld linserne grundt i flere hold vand, indtil vandet bliver mere klart. Kog linerne i rigeligt vand tilsat salt indtil konsistensen er som grød. Der er meget forskel på for lang tid linser skal have, så prøv dig frem.
Dræn det meste af vandet fra.
Hak hvidløg og løg fint.
Kom i en skål og tilsæt linserne. Tilsæt æg og rør det hele sammen. Tilsæt de grønne bønner.
Tilsæt mel lidt efter lidt indtil dejen har konsistent som frikadelledej. Det er ikke sikkert at alt melet skal bruges, eller der skal bruges mere - det kommer meget an på vandindholdet af de færdigkogte linser.
Smag til med salt, peber og citron.
Hvis du ikke har lyst til at smage på dejen, og du lave en lille prøve-delle på panden.
Steg dellerne på en pande ved middelvarme indtil dellerne har fået en skorpe.

tirsdag den 17. september 2013

Risfyldte tomater


Risfyldte tomater:
4 store tomater
1 dl kogte ris
½ tsk. salt
1 løg
1 peberfrugt
Lidt olie
Persille
Friskkværnet peber

Skær et låg af tomaterne og udhul dem. Tomatkødet skal bruges til fyldet.
Løg og peberfrugt renses og skæres i tern og svitses i lidt olie. Tilsæt hakket persille sammen med peber. Tilsæt de kogte ris og tomatkødet. Lad det stege med 2-3 minutter.
Hæld fyldet i de udhulede tomater og steg dem i ovnen i cirka 20 minutter ved 200 grader.

mandag den 16. september 2013

Madplan uge 38

Mandag: Cremet kartoffel-porresuppe med dukkah
Tirsdag: Rester fra mandag
Onsdag: Brændende kærlighed med kartoffel-/sellerimos. Hertil gulerods- og rødebederåkost
Torsdag: Rest fra fryseren
Fredag: --------------------------------------
Lørdag: Friske forårsruller med spicy dips
Søndag: Svensk pølseret