Velkommen til

Jeg håber du kan drage nytte af mine opskrifter og oplevelser med forskellige ting. Send mig en kommentar, hvis du har gode ideer som du gerne vil dele

onsdag den 25. september 2013

Femkorn flute

Disse flutes blev lavet som tilbehør til Kartoffel-porresuppen, som vi fik for nogle dage siden. Brødene blev virkelig lækre og dejlig sprøde.

Femkorn flute - 6 stk.:
2½ dl mælk
3 spsk. olie
1½ tsk. salt
25. gær
2 dl femkornsblanding
200 g rugmel
200 g hvedemel

Mælk og olie lunes og hældes over gær, salt og femkornsblandingen. Det hele røres sammen og dejen æltes færdig med melet. Pas på den ikke bliver for stiv.
Lad dejen hæve 45 minutter. Slå dejen ned og form 6 små flutes, og lægges til efterhævning på bagepladen.
Stik hurtigt brødet ind under den kolde vandhane (lille stråle) og rids brødet dybt.
Bages ved 225 grader i 14 minutter.

tirsdag den 24. september 2013

Cremet kartoffel-porre suppe med dukkah


Opskriften blev fundet hos Sæson for god smag, og er et virkelig lækkert alternativ til den klassiske og til tider lidt kedelige kartoffel-porresuppe.

Kartoffel-porre suppe:
500 g kartofler
3 porrer
2 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt fennikelfrø
1 liter grøntsagsbouillon
2½ dl kokosmælk

Dukkah;
20 g mandler
20 g hasselnødder
1 spsk. sesamfrø
1 spsk. stødt spidskommen
2 tsk. fennikelfrø
2 tsk. stødt spidskommen
1½ tsk. sorte peberkorn
½ tsk. flagesalt

Suppe: Skræl kartoflerne. Rens porrerne og skær i skiver. Varme oliven i en gryde og svits kartofler og porrer sammen med presset hvidløg og krydderier, uden at det tager farve. Hæld bouillon over grøntsagerne og læg låg på gryden og lad suppen simre i cirka 15 minutter. Hæld kokosmælk i suppen og smag til med salt og peber.

Dukkah: Rist nødder og sesamfrø på en tør pande til de får farve. Hak dem groft. Rist krydderier og peberkorn på panden til de begynder at dufte og stød dem i en morter. Bland krydderierne med nødder, sesamfrø, og salt. Afkøl blandingen.

Server suppe med dukkah på toppen og eventuelt noget godt brød.

søndag den 22. september 2013

Madplan uge 39

Madplanen kommer lige lidt tidligere denne gang, da jeg ved jeg ikke når at komme forbi bloggen i morgen.
God søndag!

Mandag: Rester fra søndag
Tirsdag: Asiatiske kyllingefrikadeller med nudelsalat
Onsdag: Tomatsuppe med pasta og ost
Torsdag: Rester fra onsdag
Fredag: Gratinerede tortillas med masser af salsa og grøn salat
Lørdag: Grydestegt roastbeef med ovnbagte kartofler og grøn salat
Søndag: Hjemmelavet pizza med oksekød og skinke. Hertil grøn salat

Da der er kommet et weekendarrangement ind fra siden har jeg desværre været nødt til at flytte fredag-søndag frem til ugen efter, formentlig. Selvom jeg havde glædet mig til en god "dansk" pizza med masser af fyld.

lørdag den 21. september 2013

Rødbede bygotto med frisk mozarella


Rødbede bygotto med frisk mozzarella:
300 g perlebyg
1 l grøntsagsbouillon
2 rødbeder á 300 g.
25 g smør
Frisk mozzarella
Æblecidereddike
Salt

Kog perlebyggen med grøntsagsbouillonen indtil den har optaget alt væsken - det tager cirka 30 minutter. Og tag det af varmen og lad det stå.
Skrød rødbederne;
Den ene rødbede bliver skåret i tern og koges i 5 minutter.
Den anden rødbede skæres i store stykker og koges indtil stykkerne er møre. Blend rødbedestykkerne med smørret.
Tilsæt 3 dl vand til perlebyggemassen i gryden og tilsæt rødbedepuréen. Kom op og tilsæt derefter rødbedetern og små stykker af frisk mozzarella.
Kog igennem og smag til med salt og lidt æblecidereddike.

fredag den 20. september 2013

Salat med gul squash, avocado og feta



Salat med gul squash, avocado og feta:
1 bakke blandede spæde salater
2 gule squash
Afkølede blancherede sukkerærter
1 moden avocado i tern
Marineret feta i tern - jeg brugte Arla's med hvidløg og persille
Sorte oliven

Dressing:
3 spsk. olivenolie
1 spsk. rød balsamico
1 tsk. sød sennep
1 tsk. brun farin

Steg skiver af squash på en pande i lidt olivenolie og lad den afkøle. Bland med resten af ingredienserne og tilsæt dressingen. Lad den trække i 15 minutter, og server

onsdag den 18. september 2013

Linsedeller



Da jeg så denne opskrift på madblogs.dk var jeg nødt til at prøve dem. Disse linsedeller smager fantastisk! Normalt er det ikke et hit herhjemme når der bliver lavet mad uden kød, men selv manden synes det er gode. Han bad endda om at få resterne med i madpakke. Det skal siges at de virkelig er gode kolde.

For at give dem lidt mere fylde tilsatte jeg frosne snittede grønne bønner, som lige havde fået overhældt kogende vand.

Linsedeller:
250 g tørrede røde linser
125 g grahamsmel
1 løg
3 fed hvidløg
1 æg
Grønne bønner efter behag
Salt og peber
Citronsaft
Olie til at stege i

Skyld linserne grundt i flere hold vand, indtil vandet bliver mere klart. Kog linerne i rigeligt vand tilsat salt indtil konsistensen er som grød. Der er meget forskel på for lang tid linser skal have, så prøv dig frem.
Dræn det meste af vandet fra.
Hak hvidløg og løg fint.
Kom i en skål og tilsæt linserne. Tilsæt æg og rør det hele sammen. Tilsæt de grønne bønner.
Tilsæt mel lidt efter lidt indtil dejen har konsistent som frikadelledej. Det er ikke sikkert at alt melet skal bruges, eller der skal bruges mere - det kommer meget an på vandindholdet af de færdigkogte linser.
Smag til med salt, peber og citron.
Hvis du ikke har lyst til at smage på dejen, og du lave en lille prøve-delle på panden.
Steg dellerne på en pande ved middelvarme indtil dellerne har fået en skorpe.

tirsdag den 17. september 2013

Risfyldte tomater


Risfyldte tomater:
4 store tomater
1 dl kogte ris
½ tsk. salt
1 løg
1 peberfrugt
Lidt olie
Persille
Friskkværnet peber

Skær et låg af tomaterne og udhul dem. Tomatkødet skal bruges til fyldet.
Løg og peberfrugt renses og skæres i tern og svitses i lidt olie. Tilsæt hakket persille sammen med peber. Tilsæt de kogte ris og tomatkødet. Lad det stege med 2-3 minutter.
Hæld fyldet i de udhulede tomater og steg dem i ovnen i cirka 20 minutter ved 200 grader.

mandag den 16. september 2013

Madplan uge 38

Mandag: Cremet kartoffel-porresuppe med dukkah
Tirsdag: Rester fra mandag
Onsdag: Brændende kærlighed med kartoffel-/sellerimos. Hertil gulerods- og rødebederåkost
Torsdag: Rest fra fryseren
Fredag: --------------------------------------
Lørdag: Friske forårsruller med spicy dips
Søndag: Svensk pølseret

lørdag den 14. september 2013

Grøn Pad Thai


Jeg elsker Thailand, og jeg elsker thaimad. Da jeg i forvejen længes enormt meget tilbage til Thailand, måtte jeg lave denne, da jeg så den hos Gane & Gaffel.

Grøn Pad Thai:
Nudler - regn med en "rede" per person
1-2 æg per person
Broccoli
Løg
Gul squash
Peberfrugt
Sød chili sauce
Soyasauce
Rød karrypasta

Løg, peberfrugt og squash snittes i grove skiver og steges i en stor wok med olivenolie. Tilsæt karrypasta, soyasauce og chilisauce.
Imens koges nudlerne og lad dem dryppe godt af.
Tilsæt broccoli og giv dem lidt varme inden nudlerne tilsættes. Svits videre ved høj varme.
Skrab det hele over i den ene siden af wokken, og tilsæt æggene som har pisket let sammen, og lad dem blive til en en smule stiv. Inden der bliver for stiv, vendes det sammen med grøntsags- og nudelblandingen. Nu er den klar til at blive serveret, når æggene er stivnet i blandingen.

fredag den 13. september 2013

Risotto med grønne asparges og ærter


Risotto med grønne asparges og ærter:
2 små løg
1 fed hvidløg
300 g risottoris
2 dl hvidvin
1 liter varm hønsebouillon
300 g grønne asparges
25 g smør
150 g revet mozzarella
150 g optøede grønne ærter

Hak løg og hvidløg fint. Varm lidt olivenolie i en gryde og svits løg og hvidløg heri i 2-3 minutter. Tilsæt risene og lad dem svitse med et par minutter. Hæld hvidvin ved og lad den koge næsten væk. Tilsæt 1 dl hønsebouillon, og rør og lad risene opsuge bouillon. Hæld en ny portion bouillon ved og tilsæt på denne måde til bouillonen er væk og risene er færdig. Det tager cirka 18-20 minutter.
Rens de grønne asparges og skær dem i passende stykker. Overhæld asparges og ærter med kogene vand, og lad dem stå i 2 minutter. Lad dem dryppe godt af.
Rør den færdige risotto med smør og mozzarella, og tilsæt ærter og asparges til sidst.
Smag til og server straks.

onsdag den 11. september 2013

Indiske fladbrød #2


Brødene blev brugt til den lækre thaisuppe, og var et godt supplement.

Denne opskrift blev lavet med basis i denne opskrift.
Denne gang havde jeg dog en rest rød chili som jeg ville bruge.
Nogle af bidderne kunne godt blive ret stærke, men faktisk rigtig godt til den thaisuppe vi fik dem til.
Denne gang blev brødene drysset med nigellafrø.


tirsdag den 10. september 2013

Thaisuppe med kylling og champignon (af resterne fra barbecuekyllingen)


Jeg så et opslag hos Spis med omkring måderne at bruge en hel kylling på. Og da vi i forvejen skulle have barbecuekylling var det oplagt at kigge på denne opskrift, i forhold til at bruge resterne. Det gode kyllingekød skal jo nødigt gå til spilde.

Thaisuppe med kylling og champignon:
Rester af kyllingekødet
250 g champignoner, skåret i skiver
1 spsk. finthakket ingefær
1 stor rød chili i tynde skiver
3 forårsløg i tynde skiver
4 fed hvidløg, presset
1 tsk. rød karrypasta - der er meget forskel på styrken. Min er fra en thaiforretning og meget stærk.
2 knuste kaffir limeblade
1 ½ l hønsebouillon
1 spsk. fish sauce
Olie til stegning

Fjern kyllingekødet fra benene og skær dem i mindre stykker. Brun det i lidt olie i en gryde. Tilsæt champignon. Tilsæt ingefær, chili, forårsløg, hvidløg, karrypasta, limeblade, bouillon, fish sauce. Lad suppen koge op og lad den stå cirka 5-10 minutter ved middel varme.
Suppen kan eventuelt serveres med nudler tilsat suppen.